FOTO. S-au redeschis târgurile din Cluj-Napoca. Producătorii au pregătit tarabele cu expoziții și își așteaptă clienții cu brațele deschise

by admin

Comercianții, dar și meșterii populari răsuflă din ce în ce mai ușurați. Dacă acum două săptămâni au avut prilejul să-și vândă marfa în piața volantă, acum au primit din nou acordul să-și monteze clasicele tarabe cu expoziții. Zeci de meșteșugari și producători locali își dau întâlnire în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” în perioada 4-6 iunie, în intervalul orar 10:00-18:00. Clujenii interesați, se pot relaxa la o plimbare prin lumea satului de odinioară, iar totodată pot să aleagă dintr-o gamă largă de produse, de la legume și fructe din producție proprie până la costume populare, tricotaje, podoabe din mărgele, fețe de masă, ștergare, lavandă sau obiecte din lemn și ceramică.

“Facem niște produse din lemn pentru uz casnic, în special pentru bucătărie. Ele sunt fabricate din lemn de arin, de nuc sau de cireș. Lucrăm cu freză, cu strung, avem diverse mașini, ca o mică fabrică. Le lucrăm în localitatea Valea lui Mihai din județul Bihor, însă o mare parte în atelierul din Ungaria. Cele mai dificile obiecte de lucrat sunt cele mai mici. De exemplu, obiectele din care se toarnă ingredientele în mâncăruri, acolo avem cel mai mult de lucrat. Nu sunt de neglijat nici obiectele decorative cum ar fi timona, sau icoanele din lemn.

Sperăm să vină cât mai multă lume, noi îi așteptăm. Azi au venit cam puțini, însă în weekend mă aștept să crească numărul vizitatorilor, declară meșterul popular, Deme Lorant.

În parcarea hypermarket-ului din cartierul Iris, clujenii sunt așteptați și la Târgul Produselor turcești, de vineri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 21:00. Iubitorii băcătăriei turcești, dar nu numai, sunt așteptați în număr cât mai mare să guste din experiența culinară cu bucate care mai de care alese precum kebaburi, gözleme, su börek, plăcinta cu brânză, lahmacun (pizza turcească), rulouri dulci umplute cu ciocolată sau arahide, ceaiuri aromate, cafea pe nisip, migdale prăjite, alune de pădure, arahide, caise uscate, smochine, dar nu în ultimul rând, aromata baclava cu diverse sortimente.

“Cafeaua noastră se face într-un mod mai special. Noi o facem pe nisip, exact ca în Turcia. Nisipul are aproximativ 250 de grade, punem ibricul deasupra, iar în 2-3 minute ea este gata. 5 lei costă un pahar de cafea tradițional turceasă care are un gust intens”, ne explică unul dintre comercianți.

“Lahmacun sau pizza turceasă pentru cei care o știu după această denumire, se face în 4-5 minute. Practic 50% este aluatul de pizza peste care punem carnea tocată, iar 50% diverse legume. Normal, în Turcia, o facem în cuptoare, însă aici n-am putut să le montăm și avem niște aparate speciale pe curent. După ce scoatem blatul cu acea carne tocată de la rumenit, adăugăm legumele, iar apoi câteva dintre ingredientele noastre specific turcești, însă ținem cont și de gustul clientului să nu fie chiar foarte picant”, spune un alt comerciant.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

clujean 06/06/2021 - 08:24

Locatia nu este practica, trebuia aleasa cea de la Rachitele… La Sala Sporurilor este loc destul si pentru producatori si pentru vacinari…

Raspunde

Comenteaza