FOTO. Roade sănătoase pentru masa de Paști. Producătorii clujeni și-au pregătit recolta ”de primăvară”

by admin

Pentru că sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, producătorii clujeni încep să-și strângă recolta de primăvară pentru a-și putea vinde roadele la care muncesc de luni întregi. Cornel Tritean, producător de legume din Ceanu Mare, cultivă legume pe o suprafață de 2 hectare. În total are 13 sere funcționale, iar verdețurile de sezon sunt pregătite să ajungă pe mesele clienților.

“În serele noastre avem ceapă, cartofi, usturoi, roșii, ridichi, două cu spanac, salată. În zona unde avem o seră pe care o pregătim acum, vom planta și castraveți. De asemenea, avem o zonă experimentală cu sparanghel între solarii. Am pus așa, să vedem cum decurge treaba, să mai diversificăm. Dacă va merge, ne gândim la toate variantele posibile. Am putea face o seră specială cu sparanghel, dar și cu varză kale, însă avem nevoie să vină lumea să ne ajute la cules”.

Familia Tritean a lucrat timp de 10 ani în Spania, tot în agricultură, dar de câțiva ani s-au întors în țară pentru a valorifica experiența la ei acasă. La început, au cultivat doar în câmp, dar acum vor să își dezvolte mai mult serele și solariile. Produsele lor pot fi comandate online, dar se găsesc și în piețele din Cluj, la preț de producător.

“Solariile protejează foarte mult cultura și poți să le faci mult mai timpuriu și poți să le duci mult mai târziu decât cele pe câmp, indiferent de cultură. Se pot pune cartofi timpurii, cartofi târzii, porumb zaharat, orice legumă. Deocamdată prețurile sunt cât de cât acceptabile în piața de angro. Nu mergem zilnic acolo, cam la 2-3 zile și ne descurcăm cum putem și noi. Prețul este puțin peste cheltuielile de producție. Online-ul merge foarte bine”, explică agricultorul.

Pentru a putea avea o masă bogată de Paște, pe lângă legume, brânzeturile sau produsele din carne trebuie alese cu grijă. Pentru asta, puteți apela la familia Rusu, care de asemenea s-a reorientat către vânzare online din cauza pandemiei.

“Majoritatea brânzeturilor noastre sunt maturate sau semi-maturate. În online, clientul deschide ochiul și pune accent pe astfel de produse, deoarece ele nu pot fi găsite în piață sau în supermarket. Brânzeturi cu un gust autentic, cu un gust aparte. Așa ne-am gândit să facem și la produsele din carne. Adică o șuncă de casă, uscată, ținută cât trebuie în baiț, condimentată, afumată natural. La fel și cârnațul, nu i-am dat apă și nici nu l-am făcut din CPL. Online-ul ne ajută să mergem mai departe, nu să supraviețuim”, explică Corina Rusu.

Producătorii spun că specialitățile lor sunt 100% naturale, dar îmbină gusturile tradiționale cu arome inedite, precum trufe sau chimen.

“Avem brânzeturi maturate, cu trufe negre, cu mărar, telemea de oaie maturată de anul trecut sau chiar de doi ani, avem caș de oaie proaspăt din această lactație sau caș maturat și afumat din lactația de anul trecut. Avem telemea proaspătă de oaie condimentată cu semințe de chimen, caș afumat maturat în saramură și vin, brânză de burduf maturată în putină de brad, urdă și brânzeturi condimentate cu ceapă și mărar, busuioc sau ardei gras și iute. Prețurile diferă în funcție de cantitatea produsului. Spre exemplu o bucată de brânză maturată cu chimen de 250 de grame costă 17,5 lei. Brânza de burduf cu ceapă și mărar din lapte oaie costă între 14-35 de lei, iar un caș proaspăt de oaie costă între 27 și 45 de lei”.

La fel de îmbietoare sunt și produsele din carne: cârnaț de casă afumat, cotlet crud uscat și afumat, slănină afumată, costițe și cârnați în untură, mușchiulet de porc crud uscat și afumat, ciolane de porc afumat, jambom crud uscat afumat, jumere de porc, șuncă afumată de casă sau ceafă afumată de porc. Un cotlet crud uscat și afumat costă între 23 și 45 de lei, jumere de porc (200 de grame) – 20 de lei, cârnaț de casă afumat (300 de grame) – 10.5 lei, slănină afumată (600 de grame – 1 kg) între 26 și 200 de lei.

Clujenii interesați să-și facă aprovizionarea de Paște cu produse naturale pot comanda online de pe platforma “Produs de Cluj”, dar vor putea găsi produsele și fizic, în piața volantă deschisă în perioada 22 – 30 aprilie, în parcarea SUPECO de pe Calea Florești.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza