FOTO | Proiect de amenajare a Dealului Cetățuia. Când ar putea începe lucrările

by Cristina Mihaila

Alei pentru pietoni și bicicliști, terase în aer liber, mobilier urban și mult spațiu verde pentru joacă și relaxare. Sunt principalele idei de amenajare a Dealului Cetățuia, un punct de reper al orașului Cluj-Napoca, în urma unui concurs de soluții organizat de autoritățile locale. Un juriu format din experți naționali și internaționali a desemnat drept câștigător proiectul realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat, care are la bază păstrarea cadrului natural al Cetățuii și integrarea în cadrul programelor de investiții Clujul Verde și Oraș pentru pietoni.

Până în luna februarie ne dorim finalizarea studiului de fezabilitate, pe urmă vom trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic. Sperăm ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât apoi să lansăm licitația pentru execuția lucrărilor”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică), dorința administrației locale fiind aceea ca întreaga zonă să devină un loc predilect pentru evenimente în aer liber, folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic.

Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”. ”Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo. Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere. De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural. Prin proiect se mai propune restaurarea porții estice și un concept integrat de restaurare și reabilitare a tuturor elementelor istorice din zonă. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza