FOTO. Primăria Cluj-Napoca va investi până în 2030 peste 100 de milioane de euro în parcuri și spații verzi

by admin
Proiectul „Clujul Verde” a fost tema celei de-a doua consultări publice privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. În dezbaterea susținută în mediul online, s-a pus accent asupra procesului de încadrare al orașului pe direcția ce are la bază conceptul de calitate a vieții. Perspectiva proiectului până în 2030: 100 de hectare de noi parcuri în oraș și 100.000 de copaci plantați. În total, investiția valorează 100 de milioane de euro.

„Așa cum am mai spus, la Cluj-Napoca ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții din mai multe perspective. Calitatea vieții la Cluj-Napoca urmează directiva generală a Europei având la bază trei dimensiuni: verde, digitală și de reziliență. Dimensiunea verde e foarte importantă în Uniunea Europeană și cei care înțeleg acest lucru, de la cele mai mici comune până la cele mai mari comunități, vor avea șansa să aibă o calitate a vieții pe măsură. Sper că orașul nostru a înțeles definitiv acest lucru. Luăm de la șoferi și dăm la pietoni, plantăm arbori acolo unde nu au fost niciodată, vor mai fi multe lucruri care se vor mai face la Cluj în această direcție.

De asemenea, viitorul mobilității se conturează prin transportul public, iar până în anul 2026 acesta va deveni 100% nepoluant, electric în oraș: astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă. În acest sens, Primăria Cluj-Napoca introduce în circulație în continuare troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, dar și metrou și tren metropolitan”, a subliniat primarul Emil Boc.

Coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, Ovidiu Cîmpean, a explicat importanța dezvoltării spațiilor verzi .

„Capitolul destinat mediului este unul extrem de important în viitoarea Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030. Am demarat deja un amplu program de investiții în amenajarea de noi spații verzi: Clujul verde. Prin acest program ne propunem să amenajăm peste 100 de ha de spații verzi noi, peste 100.000 de noi arbori, montarea unor rețele de senzori și stații pentru măsurarea calității aerului, apei și solului, precum și realizarea unor culoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj, pe modelul malurilor Someșului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare locală în Primăria Cluj-Napoca.

Cele 100 de hectare de spații verzi din oraș sunt distribuite astfel:

– Parcul Între Lacuri: proiect finalizat anul acesta cu o suprafață de 1 ha unde au fost plantați 165 arbori (1,7 mil. euro) 
– Parcul Tineretului (Pădurea Clujenilor): un proiect în execuție care urmează a fi finalizat în decembrie 2021 pe o suprafață de 21,3 ha unde se propune plantarea a 1.505 arbori (4,9 mil. euro)-
– Malurile Someșului: proiect în curs de finalizare a  proiectului tehnic și a detaliilor de execuție cu o suprafață de 7 ha unde vor fi plantați peste 2.000 arbori (peste 30 mil. euro).
– Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri: au început lucrările de execuție, urmează să fie finalizate până în toamna anului viitor.  Suprafața este de 4,3 ha și vor fi plantați 428 arbori.
– Parcul Est: definitivarea documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții împreună cu OAR (Ordinul Arhitecților din România). Suprafața este de 54 ha, iar valoarea proiectului este de 33 mil. euro.

– Parcul Bună Ziua: s-a semnat un contract cu OAR pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața acestuia va fi de 9,5 ha.
– Parcul Zorilor: a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar PUZ-ul se află în curs de elaborare. Suprafața va fi de 1,2 ha cu 188 arbori plantați (18.8 mil. lei, cu TVA inclus)-  Continuarea proiectului de amenajare a Malurilor Someșului, în vecinătatea tronsonului Canalului Morii din zona Parcul Rozelor: se lucrează la studiul de fezabilitate, se va dubla suprafața Parcului Rozelor prin amenajarea tronsonului Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 ha (18.8 mil. lei, cu TVA inclus)
– Parcul Feroviarilor: s-a finalizat proiectul tehnic și se lucrează la lansarea licitației de execuție. Suprafața este de 5,3 ha unde se propune plantarea a 510 arbori.
– Parcul Armătura: se va lansa licitația pentru lucrările de execuție și modernizare pentru această zonă cu o suprafață de 3,2 ha unde vor fi plantați 103 arbori (4,8 mil euro).
– Amenajarea dealului Cetățuia pe o suprafață de 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată). Momentan se lucrează la realizarea PUZ și SF, urmează ca până în primăvara anului viitor să fie lansată licitația pentru execuție.
– Parcul „I. L. Caragiale”: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Proiectul include o suprafață de 0,5 ha unde vor fi plantați 44 arbori (25.5 mil. lei cu TVA)
– Proiect Pădure – Parc în zona Făget pe o suprafață de 40 ha: în curs de finalizare a studiului de fezabilitate.
– Proiect Pădure – Parc Hoia pe o suprafață de 74 ha – este un proiect al Consiliului Județean: se lucrează la PUZ, DTAC și PT (10 mil. euro).

Printre acestea se numără creșterea numărului de stații de monitorizare și analiza fezabilității utilizării unei rețele alternative de monitorizare in situ a calității aerului la nivelul municipiului Cluj-Napoca precum și achiziția unui laborator mobil pentru monitorizarea in situ a calității aerului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza