FOTO. Primăria Cluj-Napoca a finalizat prima stradă smart din România!

by admin

Molnar Piuariu este prima stradă smart din România. Ea a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, “verde”, adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale.

După finalizarea lucrărilor, Strada Molnar Piuariu oferă:

– 551 mp suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați (cei 16 arbori existenți au fost păstrați) și sistem de irigare cu senzori;- culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate (2662 mp de spațiu exclusiv pietonal și 1253 mp suprafață carosabilă);

– 4 locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule;

– 30 locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete;- mobilier urban modern: bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele;

– Wi-Fi gratuit pentru localnici și turiști; prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile;

– iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, iluminat festiv și arhitectural;

– sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale și sistem de irigare cu senzori

Pe lângă reorganizarea spațială – inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil – și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman și a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA).

Primăria Cluj-Napoca are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

tudy 17/07/2020 - 10:08

Bine ca avem strazi hich-tech in Cluj-Napoca, iar in judetul Cluj sunt localitati fara APA,CANALIZARE ,GAZ iar curentul se ia la prima ploaie serioasa. Vorbim de loc. IURIU DE CAMPIE ce tine de com COJOCNA.acolo ESTE EVUL MEDIU, chiar nu vede nimeni aceste discrepante fantastice, NU IA NIMENI NICIO MASURA, ca oamenii de acolo sunt pacaliti in fiecare campanie electorala ca li se vor aduce UTILITATI. Baruri si puncte de alimentatie insalubre, grajd in mijlocul localitatii conditii sanitare umilitoare pentru secolul in care traim. Unde este DSP, DSV, PROTECTIA MEDIULUI ca au salarii fabuloase de la stat?????

Raspunde
Tz 17/07/2020 - 11:36

Alegeți primari vrednici și veți avea. Și mai apoi, ce-are Clujul cu numitele sate sau comune? Nici măcar in zona metropolitana nu sunt. Iar Boc nu este primar in Iuriu de Câmpie. Mutați-va in Cluj…

Raspunde

Comenteaza