Foto: Prăjiturile fără zahăr, din ce în ce mai căutate!

by Cristina Mihaila

Vrem să mâncam mai sănătos și fără zahar iar acum avem și alternative.

Tot mai des apar cofetării care fac dulciuri fără zahar. Dacă acum câțiva ani aceste produse erau rare și scumpe, acum prețurile sunt chiar mai bune decât la prăjiturile clasice.

sursa foto: Atelier Dulce Amărui

Ne-am obișnuit ca tot ce e bun să aibă zahar. Însă în ultima vreme, prăjiturile îndulcite altfel se găsesc din ce în ce mai des.
Ea e Ilinca Szekely și și-a deschis o afacere cu altfel de prăjituri. A luat această decizie după ce a devenit mamă și și-a dorit să le ofere copiilor dulciuri sănătoase.

Ilinca Szekely: Noi ca și îndulcitori folosim curmale, stafide, sirop de agave, miere. Sunt niște îndulcitori mai naturali care sunt și cu indice glicemic mai mic, pot să le consume și persoanele care au diabet dar în cantități moderate bineînțeles.

Ilinca a mers și mai departe: prăjiturile ei nu conțin nici grăsime de animale.

Ilinca Szekely: Noi aici producem prăjituri raw vegane. Ele sunt făcute din semințe și fructe, nimic de origine animală. Aici, în blatul pe care îl vedeți, în cele două torturi, avem nucă, migdale măcinate, curmale și prune. Practic nu este zahăr deloc, dulcele este din curmale și prunele deshidratate.

sursa foto: Atelier Dulce Amărui

Am luat câteva dintre sortimentele făcute de ea și am cerut părerea oamenilor.

Eu m-am lăsat acum de zahar și e foarte mișto pentru că nu găsești înlocuitori. Cred că voi cumpăra.

Încerc să reduc din el și am perioade când mănânc doar fructe la desert , dar am și perioade în care mănânc mai multe dulciuri.

Prăjitura este bună, este echilibrată, nu este nici foarte dulce nici foarte amară, este foarte bună se simte gustul de ciocolată ți nucă.
Daca v-aț spune că nu are zahăr deloc, ce părere aveți?
Mai bine. Este mult mai bine dacă nu are zahăr deloc.

Nu se simte că sunt fără zahăr, au un gust foarte tare de fructe. Parcă mănânc fructe, simt zmeură. Foarte bună.
Cum stați cu consumul de zahăr ?
Nu consum foarte mult zahar, cafeaua o beau cu zahăr, aia nu pot fără. Dar așa per total nu mănânc zahar
.

sursa foto: Good Beeing

Carmen Hirișcău e și ea antreprenor în același domeniu. A renunțat la jobul pe care îl avea și acum dezvoltă această pasiune în afacere.

Carmen Hirișcău: În principiu activez foarte mult pe comunitățile de mămici, în online, dar sunt și foarte multe persoane care cer. De exemplu cu intoleranță la histamină, nici nu auzisem de așa ceva. A venit cu o listă cu 15 ingrediente pe care le poate mânca și am făcut un tort din 4 ingrediente.

Specialiștii ne spun că există multe variante pentru a înlocui zahărul. Trebuie doar să avem răbdare și să le învățăm.

Dr. Adrian Copcea, nutriționist: Zahărul este o sursă de glucoză, deci ar trebui să fie bun. Problema este că ar
trebui să alegem alte surse mai complexe, cu mai mulți nutrienți mai naturali.
Persoanele care sunt preocupate de siluetă și persoanele diabetice care încearcă să limiteze zahărul la minim, trebuie să își găsească soluții alternative care sunt în general în felul următor: anumite derivate de fructe, de exemplu există gemuri care se fac fără zahar și pot aduce gustul de zahar, există îndulcitori care sunt destul de greu de învățat dar la un moment dat îi învățăm. Avem îndulcitori artificiali care nu au deloc calorii și nu modifică glicemia, cum este zaharina de exemplu.

România este pe primul loc la consumul de zahar în Europa, cu 30 de kilograme consumate anual, pe cap de locuitor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza