FOTO | Din zestrea tradițiilor clujene: „Cântece și jocuri în rândul copiilor”, la Mihai Viteazu

by Oana Spiru

Peste 150 de elevi de la Școala cu clasele I-VIII „Mihai Vodă” din Mihai Viteazu s-au familiarizat marți, 24 mai 2022, cu obiceiurile și tradițiile populare din județul Cluj 🇷🇴, dar au ascultat și cântece vocale, prezentate de tinerii din zonă. Totodată, au învățat câțiva pași de joc și au aflat amănunte despre jocurile tradiționale. În acest sens, alături de profesorii lor, au participat de la ora 11:00, la Casa de Cultură din localitate, la un proiect cultural-educativ, menit să-i apropie de tradițiile și obiceiurile populare.

Intitulată „Din zestrea tradițiilor clujene: cântece și jocuri în rândul copiilor” și organizată de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție subordonată Consiliului Judeţean Cluj, întâlnirea a făcut parte din cadrul proiectului „Educație prin cultură”, derulat în această perioadă de instituția clujeană.

În deschidere, coordonatorul de proiect, consultantul artistic Marinela Zegrean Istici a transmis salutul managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, și le-a vorbit elevilor despre proiectul cultural-educativ derulat și importanța acestuia, după care le-a prezentat editorialele instituției, cărți, reviste, albume audio etc. Apoi, cu toții au vizionat filmul documentar etnografic „Meșterul Viorica Tripon din Negreni -Tezaur Uman Viu” și au purtate discuții despre hainele tradiționale și confecționarea lor, despre prelucrarea fibrelor textile și obiceiurile tradiționale, cu consultantul artistic Grigore Sâmboan.

Un al moment foarte apreciat de participanți a fost cel de inițiere în jocurile tradiționale din zonă, alături de profesorul Cuc Ioan, cel care a exemplificat jocul fecioresc, târnăveana și jocul de doi.

În încheiere, patru tineri din zonă, Gabriel Făgădar, Bianca Sükosd, Manuela Vâtcă și Raluca Drule, coordonați de prof. Claudiu Ciotleuș, au prezentat în fața elevilor cântece din zona de Câmpie a județului Cluj. Micii beneficiari au participat activ, ritmizând și aplaudându-și colegii cu mare drag, această etapă având rolul de a-i încuraja și pe ei spre astfel de activități extrașcolare. În încheiere, a fost prezentată ,,Strigătura la găină” de către Raluca Drule și Gabriel Făgădar, partea cu cel mai mult umor din cadrul obiceiului de nuntă, dar, adaptată particularităților de vârstă ale elevilor prezenți.

Manifestarea a fost derulată în parteneriat cu Școala cu clasele I-VIII „Mihai Vodă”, din Mihai Viteazu (director prof. Daniela Arion, cadrele didactice care au însoțit elevii: Făgădar Klara Katalin, Sicoe Angela, Neamțu Cosmina, Bereș Aurelia, Berindei Iolanda) și Casa de Cultură Mihai Viteazu, director Alexandru Făgădar.

Activitățile cultural-educative ,,Din zestrea tradițiilor clujene”, înscrise în proiectul ,,EDUCAȚIA PRIN CULTURĂ”, având ca obiective promovarea și protejarea culturii tradiționale clujene în rândul elevilor, vor continua și în alte școli din județ.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza