FOTO. Clujenii au trecut peste teama de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Fluxul de pacienți a revenit la normal

by admin

După valul de neîncredere generat de posibilele efecte adverse ale serului AstraZeneca, fluxul de vaccinare a revenit la normal. În centrele de vaccinare din Cluj-Napoca, oamenii spun că sunt bucuroși că au posibilitatea să se vaccineze și au încredere în medici. Între 100 și 200 de clujeni se vaccinează zilnic în centrele de vaccinare aprovizionate exclusiv cu ser produs de AstraZeneca. Oamenii intră, se dezinfectează, își prezintă buletinul și apoi merg în spațiul destinat triajului unde completează câteva formulare cu declarația pe propria răspundere.

La centrul de vaccinare de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”, din cartierul Zorilor, se administrează doar vaccinul AstraZeneca. Aici nu există nicio reticență din partea oamenilor. În jur de 100-120 de clujeni se vaccinează zilnic.

“Nu există reticență din partea oamenilor. Își fac programări online în continuare și acest lucru se poate observa foarte bine, deoarece cam 100-120 persoane se vaccinează zilnic cu AstraZeneca în acest centru. Noi discutăm cu ei dacă au diverse probleme de sănătate, le spunem informații despre vaccin, despre ce reacții adverse pot să aibă, iar apoi intră la vaccinare. După ce li se administrează, avem zona post-vaccinare cu scaune aflate la distanță unde stau timp de un sfert de oră, interval în care pot să apară reacții adverse imediate. Atunci când sunt în regulă, pot să plece”, a explicat medicul coordonator Aida Nistor.

“Da, este în regulă, chiar nu am nicio problemă. Am încredere în acest ser de la AstraZeneca. S-au auzit cam multe despre el într-adevăr, dar pentru niciun vaccin nu s-au văzut efectele pe termen lung. De două săptămâni mi-am făcut programarea, iar acum mi-am administrat prima doză”, a declarat o femeie imediat după ieșirea din centrul de vaccinare.

Și la Școala generală “Iuliu Hațieganu” din Mănăștur este flux de vaccinare cu AstraZeneca. Aici numărul clujenilor care se vaccinează zilnic este și mai mare decât la Liceul de Informatică.

“Chiar dacă s-au auzit multe despre acest vaccin, oamenii nu renunță la programare, iar cei care renunță au un motiv întemeiat. Între 150 și 200 de oameni se vaccinează zilnic în centrul nostru”, declară medicul coordonator al centrului de vaccinare, Ivănescu Liviana.

“Sunt bine, nici nu m-a durut când l-am făcut. Sincer nu mi-am pierdut încrederea. Am avut Covid în ianuarie, iar imediat cum am scăpat, în 7 februarie mi-am făcut programarea pentru astăzi. În 19 mai vin cu entuziasm la rapel”, spune o tânără clujeancă.

În centrul de vaccinare amplasat la Școala generală “Ion Creangă” din cartierul Mănăștur se administrează doar ser produs de Pfizer/BioNTech. Oamenii sunt bucuroși că au prins un loc la vaccinare.

“Mă simt bine, nu am deocamdată niciun fel de reacție, astăzi mi-am făcut rapelul. După ce mi-am administrat prima doză, am simțit o durere la mână, atât. Am recomandat tuturor să îl facă pentru că totul a decurs ok. Am fost programată cu prioritate de școala unde predau. Eu m-am vaccinat cu Pfizer, dar am membri în familie care și-au administrat ser de la AstraZeneca și nu au pățit nimic. Au avut câteva dureri musculare și o ușoară durere la mână”, ne-a mărturisit o profesoară care predă la școala din comuna Aghireșu.

Oamenii recunosc însă că lipsa de transparență a autorităților și fluxul de informații contradictorii le-a creat și o oarecare stare de incertitudine. Ar fi vrut să știe mai multe, dar în cele din urmă au luat decizia după ce s-au consultat cu cei dragi.

“Acum mi-am făcut rapelul, sunt în regulă. Nici prima dată nu am simțit vreo reacție adversă. Din ianuarie mi-am făcut programarea pentru prima doza pe care mi-am administrat-o pe data de 3 martie. Băiatul și nora mea tot cu Pfizer s-au vaccinat. Datorită lor mi-am făcut programarea și vaccinul. Fără ajutorul lor nu cred că mă vaccinam. Citeam și auzeam tot felul de lucruri despre aceste vaccinuri și îmi era teamă. Dar copiii mei, fiind farmaciști, m-au încurajat mult ca să îmi fie bine. Tot stăteau de mine și îmi spuneau <<Hai mamă, hai, ia și fă-l>>. Am auzit că și după vaccin poți să iei Covid, deci nu voi fi liniștită din toate punctele de vedere. Voi dormi în seara aceasta la ei ca să mă poată supraveghea mai bine”, ne-a explicat o clujeancă mai în vârstă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza