Fostul Ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu propune transformarea spitalelor mici în centre de triere, recuperare și paliație. Cadariu:” Două treimi și trei sferturi din pacienții români se tratează în centrele universitare mari.”

by Christian Suciu

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a propus în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron transformarea spitalelor mici în centre de triere, recuperare și paliație pentru a degreva secțiile marilor centre universitare medicale. În viziunea acestuia, bugetul investit de stat în construirea infrastructurilor spitalicești în zonele deficitare ar trebui direcționat pentru dezvoltarea marilor centre și stoparea exodului tinerilor medici spre țările mai dezvoltate.

”Franța este plină de centre comunitare fără medici. Au făcut construcții și nu au cu cine să le populeze. Din Franța și din Germania pleacă numeroși medici spre Norvegia, Marea Britanie, Statele Unite sau Canada. În România, anual pleacă în continuare foarte mulți medici, avem o supraproducție de medici care nu se regăsește nicicum pentru că nu rămân în România să practice.

Majoritatea medicilor români nici nu vor să audă de orașele mici pentru că acolo nu-și pot face treaba cum trebuie, nu pot face standardizare și control de calitate iar din perspectiva pacienților, două treimi și trei sferturi din pacienți ajung să fie tratați doar în centrele mari, centrele universitare unde ajung să-și găsească soluția, în sistemul de stat sau în cel privat.” a declarat pentru Prima News, deputatul PSD, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Potrivit acestuia, alocarea unui buget mai mare pentru dezvoltarea marilor centre medicale va contribui la scăderea fluxului de medici către țările mai dezvoltate și ar putea reprezenta o soluție pentru repatrierea celor deja plecați.

”Vedem că pleacă mereu medici și puțini vor să se întoarcă și dacă avem posibilitatea să-i atragem în centrele mari unde ei nu găsesc loc de munca atunci de ce să nu expandăm instituțiile de bună calitate, din centrele mari, ca să facem un triaj de calitate și să transportăm pacienții prin diverse mijloace ? Astfel am acorda șansa pacientului să ajungă în cel mai bun loc pentru rezolvarea problemei lui.” a mai adăugat pentru emisiunea Prima News, fostul manager al Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Acesta a catalogat ca fiind lipsită de eficiență folosirea bugetului pentru sănătate (cel mai mic din Europa raportat la numărul de locuitori) spre dezvoltarea unităților medicale mici ce nu rentează și oferă servicii medicale de slabă calitate.

” Este un populism de cea mai joasa speță! Practic centrele mari ajung să piardă bani în favoarea celor mici care oricum nu fac performanta.

Dreptul oamenilor de circula liber dintr-o parte în alta și a-și alege locul de munca preferat va crea mereu dezechilibre. Poți veni cu modalități de a încerca să le corectezi, poți să crești la nesfârșit salariile dar tot n-o să obții nimic dacă forțezi pe cineva să lucreze într-un loc unde nu-și dorește. O sa obții doar încruntare și persoana respectivă tot va pleca.” a mai transmis fostul Ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron.

Referitor la lista celor 27 de unități medicale și spitale ce vor fi realizate prin PNRR chirurgul a afirmat că nu este de acord cu decizia prin care unele proiecte mature au fost lipsite de finanțare pe motiv că s-ar fi dorit un echilibru între investiții în fiecare regiune.

”Există unele condiții pentru PNRR, acele unități trebuiau să aibă un plan, un studiu de fezabilitate făcut sau chiar un proiect matur pentru a fi acceptate, ele trebuie să fie finalizate în următorii 3-4 ani. Nu sunt de acord cu explicația potrivit căreia trebuie asigurat un echilibru între regiuni. Dacă o regiune avea proiecte mai bune de ce trebuie să o echilibrăm cu altele? Banii trebuie dați acolo unde se face performanță. Acolo unde cei care lucrează nu pot sa-ți demonstreze că își fac treaba însemnă că banii s-au pierdut, orice ban investit în alte centre decât cele în care se tratează cu adevărat pacienții sunt bani irosiți.” a mai adăugat deputatul PSD în cadrul emisiunii Prima News.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza