Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, la Cluj-Napoca. Ministrul Energiei: „Sectorul energetic este o țintă predilectă pentru atacuri”

by Oana Spiru

Securitatea cibernetică nu mai este o poveste, ci o realitate de care ne lovim tot mai des. A devenit o prioritate pentru companii și instituții în era digitală și, mai ales, pentru societățile din sectoarele strategice, precum este cel energetic. În premieră națională, zilele acestea, la Cluj-Napoca, s-a organizat Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, unde reprezentanți celor mai importante instituții naționale și internaționale dezbat subiecte legate de importanța securității cibernetice.

Amenințările cibernetice sunt reale și cu riscuri majore pentru siguranța națională și globală. În urmă cu câteva luni un mare distribuitor de energie electrică s-a confruntat cu un atac cibernetic la sistemele de comunicații între stațiile de medie și înaltă tensie în Transilvania Nord.

„Noi am decis să organizăm acest eveniment pentru că a avut un eveniment nefericit, un atac cibernetic care a generat necesitatea adoptării unor solutii. Din păcate, soluțiile pe care le avem în acest moment nu sunt suficiente. Avem nevoie de solutii si am considerat ca acest forum este o platforma pentru identificarea de soluții”, a declarat Mihaela Suciu – director general Distribuţie Energie Electrică România.

Scopul acestui eveniment este identificare de soluții pentru probleme cu care se confruntă sistemul energietic și se dorește un acces mult mai ușor la ultimele informații în domeniul securității cibernetice.

„Sectorul energetic este o țintă predilectă pentru atacuri din partea actorilor care nu ne vor binele. România din perspectiva securității cibernetice este un model pentru întreaga lume și pentru întreaga Europa. Avem unul dintre cei mai buni specialisti. UE a ales Bucureștiul drept gazdă a Centrului European de Excelență în Securitate Cibernetică”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România.

„Avem nevoie de o securitate energetică, o securitate cibernetică ceea ce înseamnă softurile, digitalizarea în acest domeniu. Este un domeniu care se dezvoltă furtunos și trebuie să fim pregătiți întotdeauna”, a declarat deputatul Bende Sándor

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie este organizat de Distribuţie Energie Electrică România și are loc vineri și sâmbătă, la Cluj-Napoca. Acest eveniment reunește toţi actorii importanţi din Energie şi Tehnologia Informaţiei.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza