Florin Cîțu: “Nu va exista lockdown. Mergem în direcția relaxării, dar cu o condiție”

by admin

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat miercuri într-o conferință de presă că nu va exista un lockdown. Acesta a ținut să o contrazică pe secretarul de stat, Andreea Moldovan, cea care a afirmat recent că “două săptămâni de carantină națională ar face minuni”. De asemenea, premierul a explicat că, dacă angajații din HoReCa se vor vaccina în număr cât mai mare, afacerile lor nu vor mai depinde de rata de incidență.

“Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și vă dădea un exemplu teoretic. Anul trecut, toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni, pentru că asta era discuția despre virus. Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus, era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere”, a explicat Florin Cîțu.

“Ca să vă răspund mai clar, nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România. Mergem în direcția relaxării, dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a mai spus premierul, reamintind de anuțul de acum câteva zile conform căruia de la 1 iunie se va putea discuta despre “revenirea la normalitate”.

Premierul României a transmis că domeniul HoReCa ar putea fi salvat de un anumit scenariu: “Cel mai simplu ar fi să relaxăm măsurile pe care le-am luat acum o săptămână. Dacă, de exemplu, vom avea toate persoanele vaccinate în sectorul HoReCa, putem să discutăm de acest sector să nu mai depindă de rata de incidență sau să depindă altfel, să nu fie la fel cu celelalte industrii, și așa așa mai departe, sunt mai multe variante pe masa de lucru”. 

Principalul scop al Guvernului este ca numărul persoanelor vaccinate să crească masiv: “Vă dau două orizonturi, 1 iunie – cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie – când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a încheiat Florin Cîțu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza