UPADE ora 11:00:Protestatarii din agricultură au ieșit cu ZECI de tractoare pe drumurile din Cluj! Emil Turdean(fermier):”Dacă nu vom ajunge nicăieri, aceasta e doar încălzirea și vom avea o vară foarte fierbinte!”

by Christian Suciu

UPDATE: Zeci de tractoare s-au strâns în comuna clujeană Mihai Viteazu de unde acestea au pornit în coloană pe drumurile Clujului. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirile într-un interviu acordat jurnalistului Sabin Gherman, realizator al emisiunii ”România de la A la Z”:

Fermierul Emil Turdean este de părere că ”trebuie să rezolvăm problema traficului de cereale din Ucraina, să găsim o soluție prin care să-i putem ajuta pe ucraineni fără să ne tăiem craca de sub picioare.” și avertizează că ”dacă nu se va schimba nimic, aceasta va fi doar o încălzire și va urma o vară fierbinte”.

Conform acestuia, fermierii nu atribuie vina Uniunii Europene ci îl consideră principal vinovat pe Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ce nu a reprezentat corespunzător interesele acestora la nivelul Uniunii: ”Nu protestăm împotriva UE! S-au făcut greșeli dar trebuie să discutăm argumentat cu Uniunea pentru îndreptarea acestora. Vina este la noi în casă, nu în afară și mai precis la Minister!” a mai adăugat antreprenorul clujean.

VIDEO: imagini suprinse de la protestul fermierilor

Manifestarea agricultorilor se va desfășura astăzi în intervalul 12:00-15:00 pe raza comunelor clujene Moldovenești și Mihai Viteazu. Acțiunea face parte dintr-o serie de proteste derulate la nivel național prin care agricultorii români își exprimă nemulțumirea față de măsurile Comisiei Europene în ce privește dezechilibrele sectorului agro-alimentar românesc, apărute pe fondul conflictului militar din Ucraina.

” Va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităților administrativ teritoriale Moldovenești și Mihai Viteazu, județul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule și utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfășura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 și DN75, utilizându-se următorul traseu:

Drumul de exploatare agricolă de la intersecția cu DN1 – E81, km 440, comuna Moldovenești – DN1 – E81, km 443 – bretele de legătură DN1 – E81 + DN75, în afara localității Mihai Viteazu și retur.” au comunicat reprezentanții IPJ Cluj.

sursa:Facebook UNCSV

Revendicările fermierilor:

  •  Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  •  Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  • Reintroducerea taxelor vamale de bază. Reprezentanții fermierilor acuză faptul că, deși suspendarea tarifelor și cotelor de import în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, efectele sunt suportate mai mult de statele din jurul Ucrainei.
  • Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, precum și un mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată în care taxele vamale de import pentru comerțul cu Ucraina sunt suspendate.
  • Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurg din strategia ”De la fermă la consumator” (Farm to Fork), a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, eliminarea obligației de a lăsa terenurile pârloagă și renunțarea la țintele pentru reducerea utilizării pesticidelor.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

sergiu 07/04/2023 - 15:08

Bravo.. STATUL LE DA..PE HA PE ANIMALE ETC..Dar ei ce dau la STAT???? ca vând oile la arabi..miei sunt ff scumpi..tot primesc și primesc …dar poporului ce dați???????alimente mai scumpe ca în occident…??

Raspunde

Comenteaza