Expoziție la Spațiu Intact: Cel ce vorbea cu plantele

by admin

Y

Desfășurată cu prilejul Zilei Internaționale a Luminii (16 mai) și în cadrul Sezonului Franța România 2019, instalația propusă de artistul francez Yann Toma dezvoltă într-o manieră temporară un lanț uman de transmitere a semnalelor luminoase Morse prin centrul orașului Cluj-Napoca.

În acest al doilea episod al proiectului său Transmission Roumanie pe care îl realizează la nivel național (în București-Cluj-Napoca-Iași-Timișoara), artistul încearcă să ne atragă atenția asupra explorării unei conștiințe ecologice planetare și criticii a ceea ce curatorul Cristian Nae a numit capitalocen (un alt nume pentru antropocen), dezvoltând o istorie alternativă / o ficțiune care se folosește de plantele Grădinii Botanice din Cluj-Napoca precum și de uzina Tehnofrig ce a existat în clădirea actuală a Centrului de Interes.

„Aceste plante, moștenitoare de drept ale unor experimente științifice desfășurate în anii 20 ai secolului trecut de către un misterios Cabinet M, sunt pregătite să ne livreze toate secretele pe care le dețin. Împreună cu voluntari clujeni ai companiei Ouest- Lumière, Yann Toma devine traducătorul lor și va transcrie gândurile adunate pe pereții Centrului de Interes. Devenite cuvinte, aceste gânduri vor fi exprimate în noaptea de 16 mai prin intermediul luminii cu ajutorul unor module Morse instalate în diferite părți ale Clujului: Centrul de Interes, strada Horea, Piața Unirii, Grădina Botanică”, precizează organizatorii

Artist-cercetător, el este președinte pe viață al Companiei Ouest-Lumière și observator artist la ONU, unde se găsește în calitate de artist antreprenorial. Expoziția sa personală Dynamo – Fukushima (Grand Palais, 2011) a adunat peste 17.000 de persoane în două zile, iar opera sa participativă Human Energy(decembrie 2015) a marcat un moment de cotitură important în cariera sa, întruchipând deciziile luate în timpul negocierilor COP21, mai ales aceea de a nu depăși cu mai mult de 1,5 grade Celsius încălzirea globală. Artistul a adunat 75 milioane de oameni în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație smartphone (Runtastic) care le-a permis tuturor să contribuie la acest obiectiv prin caloriile pierdute, transformând clădirea emblematică într-o imensă antenă de transmisie artistică. În septembrie 2016 realizează Human Greenergy, prin care aproape un milion de locuitori din Beijing dansează împreună pentru a ilumina templul Baitaisi White Dagoba.

Favorizează colaborările cu industriașii, actorii din științele politice și filosofii. Munca sa este integrată în Centrul Pompidou și a fost introdus în Fondul Național de Artă Contemporană în 2007. Este profesor universitar de artă și știința artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne unde conduce, în cadrul Institutului ACTE, echipa de cercetare Art & Flux, care este la fel de mult un observator de cercetare (teoretic și critic) cât și un laborator de experimentare și producție artistică. Este membru al Institutului de Studii Avansate în Științe și Tehnologie (Ministerul Cercetării).

Vernisajul are loc joi 16 mai, de la ora 20, iar întâlnirea cu Yann Toma și curatorul Cristian Nae începând cu ora 19:00.

Artist: Yann Toma

Curator general: Cristian Nae

Coordonare și mediere: Mara Rațiu / Daniel Popescu

Organizatori: Spațiu Intact, Compania Ouest-Lumière, Institut Français

Locație: Atrium / Centrul de Interes / Fabricii de Chibrituri 9A


Te-ar putea interesa si

Comenteaza