Expoziție de fotografie polaroid a unei artiste clujene la Brukenthal

by admin

Expoziția „Blur”, cu lucrările artistei vizuale clujene Irina Dumitrașcu Măgurean, va fi vernisată vineri, 7 februarie, la ora 16, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. „Blur” include fotografii care explorează estetica imaginii difuze. Irina Dumitrașcu Măgurean este una dintre puținele artiste din România ce practică fotografia instantanee.

Cunoscută și apreciată mai ales pentru seriile ei de polaroide abstracte, Irina Dumitrașcu Măgurean este una dintre puținele artiste din România ce practică fotografia instantanee și tehnicile experimentale realizate fără aparatul clasic de fotografiat, detaliază Maria Rus Bojan, curatorul expoziției.

 Blur, expoziția de la Muzeul Național Brukenthal, propune o incursiune în universul vizual poetic al artistei, printr-o selecție de lucrări care au ca punct de plecare dezbaterea despre imagine și condițiile ei de emergență. Blur se referă la o anumită calitate estetică a imaginii difuze, unde zonele și planurile explicite sunt atenuate cu scopul de a evidenția detalii esențiale ori de a oculta asperitățile reprezentării.

“Abstractizez imaginile atât prin intermediul mijloacelor tehnice, cât și prin concept, astfel încât punctul de pornire al fotografiei să nu mai poată fi recunoscut, iar imaginea astfel decupată din contextul ei real să nu poată fi identificată. Îmi curăț imaginile de excesul informațiilor, de figurativ și detalii, până ajung într-o zonă semi-picturală”, explică Irina Dumitrașcu Măgurean utilizarea tehnicii blurului ca procedeu de gradare poetică.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 7 februarie – 8 martie, între orele 9 și 17.

Irina Dumitrașcu Măgurean s-a născut, trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, unde a obținut titlul de Doctor în arte vizuale (2013). A participat la stagii de cercetare la MOME în Budapesta și la Academia de Artă și Arhitectură din Praga. În prezent este lector al Departamentului de fotografie, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonează activitatea spațiului expozițional artist-run Camera, din cadrul Centrului de Interes, Cluj-Napoca. În arta sa, Irina Dumitrașcu Măgurean este concentrată pe explorarea mediului fotografic, explorând granițele fotografiei ca practică experimentală.  

Expozitii personale – selecție: Blur, Muzeul Național Brukenthal (Sibiu, 2020), Image Library, New Now art space (Frankfurt, 2018). Expoziții de grup – selecție: Gute Bekannte, Patrick Heide Contemporary (Londra, 2018), Jeune Creation Europeenne, The Belfry (Montrouge, 2017), Almost Object, Vajda Museum (Szentendre, 2016).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza