Eveniment de excepție sub egida UBB și a Academiei Române: prezentări inedite despre actualitatea patrimoniului științific și de explorare a lui Emil Racoviță

by Cristina Mihaila

Fundația pentru Știință și Explorare Medii Extreme – Emil G. Racoviță organizează în data de 17 noiembrie 2022, începând cu ora 15.00, evenimentul „The Timeless Science and Exploration Legacy of Emil G. Racoviță”.

Evenimentul va avea loc online și este organizat sub egida Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și a Academiei Române și are invitați de marcă în domeniile explorărilor antarctice, biologiei marine, biospeologiei, speologiei, astrobiologiei, care vor face prezentări inedite în contextul plurivalenței moștenirii lăsate de savantul Emil G. Racoviță.

Emil Gheorghe Racoviță s-a născut la Iași pe 15 noiembrie 1868. Renumele său mondial este legat de explorarea Sudului polar, fondarea biospeologiei, înființarea primului institut de speologie din lume, studiul evoluției speciilor, precum și aducerea științei și cunoașterii către oameni (https://www.racoviță-foundation.ro/ro/EmilRacovita_bio.html)

A fost unul din fondatorii învățământului modern din România participând din 1920 la dezvoltarea Universității din Cluj de pe pozițiile de profesor, cercetător și rector.

Membru și președinte al Academiei Române, de pe poziția unuia dintre cei mai de seamă biologi ai României, Emil G. Racoviță a elaborat o teorie proprie a evoluției lumii vii subliniind influența majoră pe care mediul artificial al omului îl joacă în declanșarea crizelor ecologice.

Personalitatea lui Emil Racoviță este o sursă de inspirație pentru atragerea tinerilor spre zona de cercetare și de științe, pentru colaborarea internațională, revigorarea expedițiilor științifice și explorarea mediilor extreme și necunoscute.

Este remarcabil „testamentul” lui Emil G. Racoviță prin care lasă „averea culeasă timp de patruzeci de ani prin nouă țări și nouă mări, de la atîtea vietăți ce am căutat, urmărit și cercetat cu dor și drag, de acea adunată din mii de cărți si mii de întîmplări auzite sau trăite, avere numai în foarte mica parte pusă in slove. Această avere aș vrea eu, care n-am fost altceva in viața mea decît student și profesor, adică numai un universitar, și care nici nu vreau sa fiu altăceva, aș vrea, zic, s-o las moștenire băieților și fetelor patriei noastre. Nu-i te miri ce bogăție, dar mie în viață mi-a priit bine și de aceea le-o ofer cu încredere, în inventarul următor:

– Iubire de patrie și de grai românesc.

– Dragoste de Știință.

Încredere desăvîrșită în metodele științifice.

– Curagiu civic de a spune adevărul totdeauna și în orice loc.

În sfîrșit, optimism netulburat izvorît din credința că la urma urmei tot n-o fi omenirea de azi așa de proastă, ca să-și sape singură groapa”.

Organizatorul evenimentului, Fundația pentru Știință și Explorare Medii Extreme Emil G. Racoviță (www.racoviță-foundation.ro) a fost înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) conferită de Consiliul de Administrație al acesteia „ca omagiu adus lui Emil G. Racoviță, pentru a întări și dezvolta poziționarea academică internațională a savantului și a domeniului fondat de acesta” și a primit egida Academiei Române conferită prin hotărârea Prezidiului Academiei. Fundatia a fost constituita de un grup de oameni de știință din țară și din străinătate, exploratori și pasionați de natură, alături de familia savantului Emil G. Racoviță.

Misiunea Fundației este de a dezvolta o rețea de colaborare de excelență pe domeniile cercetării de frontieră în medii naturale, dezvoltarea rețelei Racoviță bazată pe spiritul și conceptele savantului și conectarea acesteia la rețelele internaționale pentru a contribui la creșterea performanțelor României în sprijinul evoluției pozitive a umanității.

Evenimentul promovează misiunea și obiectivele Academiei Române de a realiza programe de valoare pentru cultura și știința româneasca și de a contribui la păstrarea și valorizarea patrimoniului științific, educațional și cultural al României.

Chiar dacă evenimentul este susținut de cercetători de marcă el se adresează prin conținut, în egală măsură, liceenilor, adolescenților, studenților, cercetătorilor, profesorilor de liceu și universitarilor, cercetătorilor, mediului academic, publicului doritor de cunoașterea și protejarea naturii, doritorilor de explorări extreme ce țin de lumea peșterilor, a ghețarilor, de mediul marin sau universal cosmic.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza