Europa și-ar putea închide granițele. Propunerea vine de la Comsia Europeană pentru a opri răspândirea COVID-19

by admin

Uniunea Europeană se pregătește să ia o măsură excepțională în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului: închiderea granițelor pentru cetățenii străini.

Propunerea vine din partea Comisiei Europene, ca parte a unei abordări comune a statelor membre a crizei provocate de COVID-19. Restricțiile de circulație privesc cetățenii străini care doresc să intre într-un stat UE și ar urma să se aplice timp de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. 

De asemenea, Comisia propune instituirea unor așa-numite culoare verzi sau rute rapide pentru transportul esențial, astfel încât sectorul economic să fie cât mai puțin afectat. Vor exista și excepții de la regula închiderii granițelor: rezidenți pe termen lung ai statelor UE, membrii de familie ai cetățenilor UE și diplomații.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a explicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi în videoconferinţă. 

Autoritățile române sprijină măsurile propuse de Comisia Europeană. „Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană, la 16 martie 2020, a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19. Adoptarea acestor linii directoare se datorează inclusiv demersurilor efectuate în ultimele zile de către MAE, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României de la Bruxelles, în contextul blocajelor înregistrate la frontierele unor state europene în privința tranzitului transporturilor rutiere de marfă”, se arată într-un comunicat al MAE.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza