Educație prin cultură: Tehnici de încondeiere a ouălor de Paști

by Oana Spiru

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, organizează marți, 12 aprilie 2022, un atelier în cadrul căruia mai mulți tineri clujeni vor deprinde tehnica de încondeiere a ouălor de Paști. Acțiunea are loc în cadrul proiectului „Educație prin cultură”, derulat în parteneriat cu mai multe școli din județ.

Atelierul se va desfășura de la ora 12:00, în sala media a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și va fi coordonat de consultantul artistic Claudiu Cubleșan din cadrul CJCPCT Cluj. Vor participa 15 elevi din clasele de gimnaziu de la Școala „Iuliu Hațieganu”, pasionați de acest meșteșug, însoțiți de profesoara Delia Bob.

Tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, arhaice sau mai noi, sunt diverse: tehnica „batic”, prin băi succesive de culoare, zgrafitarea, vopsitul ouălor în coji de ceapă, decorarea ouălor cu ceară aplicată etc. În cadrul atelierului, tinerii vor fi familiarizați cu tehnica „batic”, cea mai spectaculoasă tehnică de decorare a oului. Pentru a pune în practică această tehnică este nevoie de condei sau chișiță, ceară de albine, vopsea (galben, roșu și negru), o sursă de căldură și ouăle spălate și degresate. Prima etapă este încălzirea cerii de albine, până devine lichidă. Cu un condei se aplică ceara pe suprafața oului, pentru a proteja zona care se dorește să rămână albă. Primul strat de ceară care se aplică pe albul oului se numește „urzeala oului”. După acest procedeu, oul este introdus în culoare galbenă. Apoi se acoperă cu ceară porțiunile care trebuie să rămână galbene. Oul se introduce în culoarea roșie, se repetă din nou acoperirea cu ceară, iar ultima culoare în care se introduce este cea neagră. După ce oul este colorat în negru, la o sursă de căldură, se topește ceara. Modelele „închistrite” cu ceară rămân astfel imprimate pe coaja oului. La final, oul este uns cu o bucată de slănină pentru a străluci.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza