Ecomuzeu al Țării Moților, înființat în Apuseni. ”Cei care vin vor vedea ceva autentic și vor putea să guste din cultura locală”

by Cristina Mihaila

Peisajul idilic din Munții Apuseni, cu cătunele izolate printre dealuri, case din lemn sau piatră, animale care pasc libere și pajiști cu flori sălbatice riscă să dispară. Satele se depopulează, meșteșugurile vechi de generații încep să se piardă și turiștii cu autovehicule 4×4 și drone care înregistrează totul periclitează existența acestor comunități al căror farmec cu greu ar putea fi egalat. Tocmai de aceea, într-un efort de a salva ce a mai rămas din stilul de viață al moților, directorul Parcului Natural Apuseni a propus înființarea unui Ecomuzeu al Țării Moților.

“Ecomuzeul Țării Moților va avea pe viitor un rol foarte important în a păstra identitatea locală. Și această identitate să nu fie păstrată în niște expoziții, ci să fie păstrată acolo unde ea s-a creat de-a lungul timpului. De aceea un ecomuzeu este un teritoriu, o zonă cu natura și oamenii care există acolo. Astăzi, Ecomuzeul Țării Moților, așa cum cu autoritățile locale am convenit până acuma, pentru început se va întinde pe raza Parcului Natural Apuseni dar există premise serioase ca pe viitor să se extindă și în alte zone. Este însă și o platformă deschisă, un concept în care comunitățile locale, să spunem, vor fi vioara întâi. Practic, aceste comunități locale, prin tot ceea ce vor face, în sensul de a-și păstra identitatea locală, cultura locală, tot ceea ce le este caracteristic, vor contribui la conturarea a tot ceea ce este zonă de ecomuzeu, zonă în care și ei să își câștige din ce în ce mai multă apreciere iar cei care vin din exterior să caute să vină că vor vedea ceva autentic, cu adevărat autentic, și vor putea să guste din cultura locală direct prin tot ceea ce se va dezvolta e aici înainte ca și servicii ce vor urmări perpetuarea a ceea ce înseamnă autenticitate la nivel local. Ecomuzeul va avea rolul cel mai important în păstrarea și menținerea peisajului tradițional din Munții Apuseni. Petru că acest peisaj este dealtfel și obiectivul principal al managementului de Parc Natural”, a povestit Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, la Prima News.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza