După luni de așteptare va ajunge și la Cluj un aparat de plasmafereză. De ce nu a vrut până acum Centrul de Transfuzii Cluj un astfel de echipament?

by Oana Spiru

În conditiile În care exista tot mai multi pacienti vindecati de covi19 dornici să ofere plasma, în multe orașe mari din țara, acestea lispesc cu desavarsire. La Cluj-Napoca s-au creat controverse după ce firma care doneaza gratis aparatele de plasmafereza susține că nu a fost contactată de catre cei de la Centrul de Transfuzii Cluj. După luni de așteptare, aici va fi instalat un aparat săptămâna viitoare. Suprefectul Irina Munteanu a decis să ia legatura cu aceasta companie și să solicite echipamentul.

În toata tara exista în acest moment 21 de astfel de echipamente. Firma care le ofera gratuit susține că nu a existat interes.

„Am semnat săptămână trecută contractul după ce doamna Irina Munteanu m-a contactat. Am semnat acest contract cu Spitalul Județean pentru că în continuare Centrul de Transfuzie nu a vrut să semneze. Spitalul Județean va duce echipamentul la Centrul de Transfuzie din Cluj și îl vor exploata acolo pentru că legea nu ne permite să instalăm echipamente decât în centrele de Transfuzii. Nu știu de ce Centrul de Transfuzii de la Cluj nu vrea să semneze în condițiile în care avem 21 de de Centre de Transfuzie din România care au semnat. La nivel național s-au tot făcut presiuni tocmai din partea acestor centre regionale să se dea bani ca să se cumpere kituri și echipamente deși oferisem gratis 50 de astfel de echipamente, în plus, UE a oferit 40 de milioane de euro, bani nerambursabili să se organizeze licitație. Nu s-a organizat nici licitație și nici nu au luat echipamentele oferite gratis. Noi am cumpărat aceste echipamente și cumpărăm lună de lună kituri pentru a asigura funcționarea în toate Centrele de Transfuzie care ne-au solicitat la costuri 0. In ultima luna, kiturile pe care le dăm gratuit ne-au costat 27.000 euro, am ajuns la 1.000 de kituri pe lună pentru cele 21 de centre”, declară pentru Servus, Cluj!, Florin Hozoc, reprezentantul firmei care donează aparate de plasmafereză.

Un ajutor pentru toate aceste proceduri l-au oferit si cei de la Spitalul Judetean care au decis sa semneze contractul si mai apoi să ofere aparatul de plasmafereza Centrului de Transfuzii.

„Centrul de Transfuzie nu are posibilitatea să primească cu titlu gratuit acest echipament. Am decis ca noi, de la Spitalul Județean, să îi ajutăm. Vom primi cu titlu gratuit pentru o perioadă de 12 luni în comodat un echipament de plasmafereză. El va fi dat pe baza unui contract de predare primire la Centrul de Transfuzii. Nu știu de ce nu s-a putut face direct. Nu cred că cineva e rău intenținat să nu primească cu titlu gratuit un contract de comodat în condițiile în care se pun gratuit 100 de kituri de colectare de plasmă. Cred că este vorba despre forma de organizare a acestor Centre de Transfuzii”, declară Petru Șușcă, managerul Spitalul Județean, pentru Servus, Cluj!

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, Adriana Sime, susține că până acum nu a fost nevoie de acest aparat.

„Urmează să vină la noi. S-au făcut toate actele necesare. Sunt discuții de ordin medical, noi am recoltat plasmă, am asigurat necesarul la toți bolnavii care au avut nevoie. Nu era mai ușor aparatul de plasmafereza, dar acum într-adevăr este nevoie”, spune directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.

foto: bursa.ro

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Emil 03/12/2020 - 12:50

De ce nu a avut Centrul de transfuzii un astfel de aparat … ?
Rasunsul este simplu , toti ce lucreaza in sanatate in frunte cu rectorul UMF Iuliu Hatieganu si Petru Susca sunt PSD-isti si nu pot accepta ceva pe care nu se da bani.
Fapt divers , tineti minte spitalul de urgenta care s-a construit la Colina ? , a fost cedat politiei si stiti de ce ? , s-a gresit din proiectare casa liftului , nu incapea in lift o targa cu un bolnav !!!.
In acel “spital” s-au bagat 10 miliarde de lei , perioada anilor 2000 – 2004 , va las pe dumneavoastra sa vedeti care a fost cursul valutar … eu iau 1 euro = 5 lei rezulta acum o investitie nerentabila de 2 miliarde da euro.
Ii bine ?

Raspunde

Comenteaza