Dragoș Damian: “Vaccinuri gratuite pentru toată lumea. Succes celor care cred că există prânzuri gratuite”

by Cezar Leizeriuc

CEO-ul Terapia Cluj și-a exprimat punctul de vedere după ultimele declarații ale premierului Florin Cîțu și ale președintelui PNL, Ludovic Orban, cu privire la gratuitatea vaccinului anti-Covid-19 în viitorul apropiat.

“Vaccinuri gratuite pentru toată lumea şi, aparent fără legătură, două nume de clasici ai capitalismului de oportunitate: Milton Friedman şi Campbell McConnell.

La o simplă căutare pe google apare că cei doi sunt doar unii dintre capitaliștii care au popularizat și au dat un sens economic de oportunitate expresiei “nu există prânz gratuit”(“There is no such thing as free lunch”, cu acronimul TANSTAFL), teorie care de altfel este folosită și în multe alte domenii; inclusiv în cel al relațiilor sociale, nu există un favor fără un contra-favor.

Când se discută în decembrie despre vaccinare, am făcut un apel cât se poate de practic, spunând vaccinați-vă acum, este pe gratis, iar în scurt timp va fi (indirect) obligatoriu. Au fost multe comentarii anatomice la adresa mea care au trebuit moderate…..

Iata că vaccinarea devine o necesitate practică prin certificatul european de vaccinare, la un moment în care (coincidental?) în România apar dezbateri publice hilare cu privire la gratuitatea vaccinului. Ca să clarificăm pentru ultimii naivi, discuțiile sunt politicianiste, pentru ca vaccinul nici acum nu este gratuit, costurile de achiziție – care este făcută de UE, lucru bun de altfel, pentru că se pot negocia tarife engros – urmând a fi alocate în final către țările care l-au utilizat; așadar, avem senzația că este gratuit pentru că nu-l plătim direct din buzunar, dar o să-l plătim în cele din urmă de pe vreo alocare bugetară, noi, cei care plătim taxe și impozite. Sau, dacă nu sunt bani la buget, o să-i plătim dintr-un deficit de pe undeva, FNUASS are deja un deficit de peste 3 miliarde de lei în 2021 datorită pandemiei.

Să facem un calcul gen estimare educată: 20 milioane de doze pentru imunizarea a 10 milioane de români, la un preț estimativ de 10 Euro / doza înseamnă 200 milioane Euro. Am și un calcul un pic mai precis al vaccinurilor utilizate până în prezent, 85 milioane de Euro (numărul dozelor utilizate, circa 7,4 milioane, înmulțit cu prețurile care s-au scurs din greșeală în presă). Acest efort nu poate fi dus de la buget pentru întotdeauna, așadar este evident că undeva din 2022, dacă va fi nevoie de rapel el va fi făcut de mulți dintre noi direct din buzunar.

Cea mai bună politică publică din 2022 ar trebui să fie gratuitatea pentru categoriile de risc și achiziția personală pentru restul populației, așa cum se face pentru vaccinul anti-gripal. Dar banii pentru gratuități tot trebuie să vină de undeva, adică de la noi, plătitorii de taxe.

Sau poate mă înșel și într-adevar companiile farmaceutice vor da vaccinul pe gratis. Succes celor care cred că există prânzuri gratuite”, a transmis CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza