Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: În isteria națională în care sunt întrebat daca putem sa fabricam în Romania cocktail-uri de anticorpi, vă răspund franc că nu

by Oana Spiru

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, spune motivul pentru care în România, în pandemie, nu se pot fabrica medicamentele necesare.

„Pentru ca am pierdut mai mult de 5 ani in care trebuia sa ne extindem activitatile si sa ne re-tehnologizam, timp in care Dumneavoastra ati decis ca e mai bine sa platim taxa clawback pentru altii in loc sa utilizam banii pentru intarirea rezilientei capacitatilor de productie din tara.

Asadar, in isteria nationala, suprapolitizata, in care sunt intrebat daca putem sa fabricam in Romania remdesivir sau favipiravir sau cocktail-uri de anticorpi, va raspund franc ca nu, nu putem. Nici nu comentez barierele legale (protectia proprietatii intelectuale) sau de reglementare (studii clinice, termene de autorizare), spun doar ca nu avem cold-chain instalat in sectii, nu avem sisteme de conditionare in anumite tipuri de ambalaje, nu avem sisteme de divizare in doze mici, nu putem dezvolta produse noi. In general, suntem la 20 de ani distanta de avansul facut de Ungaria de exemplu, unde politicienii au decis acum 10 ani ca industria farmaceutica este strategica, nu numai pentru pacienti ci si pentru economie – Ungaria exporta medicamente de 1,5 miliarde Euro, Romania de mai putin de 400 miloane”, spune Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, într-o postare pe zf.ro

Totodată, acesta susține că fabricile de medicamente din tara s-au mobilizat in pandemia si in mai putin de 6 luni au inceput sa produca medicamentele necesare, hidroxiclorochina si favipiravir si au extins productia de paracetamol, fara cel mai mic suport de la statul roman. Mai mult, sunt alti doi producatori care vor sa faca pe banii lor hub-uri de productie in Romania, pentru a deservi UE.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza