Dr. Milena Man, despre reacțiile adverse după rapel: „Nu este neaparat un lucru de care sa ne fie frică. Poate fi un semn că sistemul imun reacționează”

by Oana Spiru

Reacțiile adverse apărute după a doua doză de vaccin anti-COVID nu trebuie să sperie populația, ele sunt dovada unui răspuns imun bun al organismului. Conform medicului Milena Man, șef secție COVID la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, oamenii nu trebuie să se îngrijoreze din cauza reacțiilor adverse apărute după rapel, ci, mai degrabă, să-și pună întrebări ce se întâmplă dacă nu se vaccinează.

„O reactie adversă la vaccin nu este neaparat un lucru de care sa ne fie frică. Poate fi un semn că sistemul imun reacționează. Și dacă studiile clinice efectuate pe zeci de mii de voluntari au raportat reacții minore, în acest moment când milioane de persoane sunt deja vaccinate, putem susține c sunt puține cazurile cu reacții adverse serioase, iar cele mai multe dispar după cateva zile. Mai importantă ar fi întrebarea ce se întampla daca nu ne vaccinam!, declară pentru Servus, Cluj!, Conf. Dr. Milena Man.

Oamenii se plâng tot mai mult de reacțiile adverse după rapel. Conform raportărilor, cele mai des întâlnite sunt durerile în zona administrării, durerile musculare, oboseala și stări de anxietate. De asemenea, sunt pacineți care s-au confruntat și cu reacții mai puternice: amorțeli faciale și furnicături. Specialiștii atenționează că aceste reacții ale organismului sunt normale și nu se recomandă tratament preventiv înainte de vaccinare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza