Donează sânge, fii erou! Clujenii sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca

by Oana Spiru

“DONEAZĂ SÂNGE, FII EROU!” APRILIE 2021. Echipa Donează sânge, fii erou! organizează în perioada 12-23 aprilie 2021 o campanie de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.

„Dorim să încercăm să convingem cât mai mulți donatori să ni se alăture, deoarece e foarte mare nevoie de sânge la nivel național”, transmit coordonatorii campaniei.

Campania se va desfășura respectând toate condițiile igienico-sanitare: participanții vor avea posibilitatea să își dezinfecteze mâinile la fiecare punct al circuitului donatorului, vor primi botoșei și li se va lua temperatura la intrarea în Centrul de Transfuzie. Tot ce trebuie să facă donatorii este să poarte o mască simplă și să aibă asupra lor buletinul.

„Cu toate că numărul de donatori nu e la fel de crescute ca în anii precedenți, dorim să îi asigurăm pe toți cei care își doresc să doneze sânge că tot procesul se desfășoară în condiții de siguranță. Nevoia de sânge a rămas ridicată, iar de aceea e foarte important să se prezinte la Centrul de Transfuzie cât mai mulți donatori! Îi așteptăm atât pe donatorii vechi, cât și pe cei noi în campania noastră. Împreună suntem eroi!”, declară coordonatorul campaniei, Marc Demian, pentru Servus, Cluj!

Fiind mare nevoie de sânge și în alte județe, studenții de la Cluj au stabilit ca această camanie să se deruleze și în județe precum Baia-Mare, Bistrița, Zalău și Alba Iulia.

În cele 2 săptămâni de campanie clujenii sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, str. Nicolae Bălcescu nr. 18, de luni până vineri în intervalul orar 07:30-11:00 și 11:30-13:30 (pe perioada pauzei vor fi dezinfectate suprafețele comune).

De reținut este faptul că pentru donarea de sânge nu este nevoie de programare.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

 vârsta: 18-60 ani;
 greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
 să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3
luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele
alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

Odată cu această campanie, la Cluj se va lansa și aplicația BlooDoChallenge care îți răsplătește curajul și actul altruist! Cu punctele acumulate în urma donării, poți accesa ofertele partenerilor prezenți in aplicație! De asemenea, cu BlooDoChallenge știi mereu: ->când poți dona din nou ->istoricul personal al donărilor ->informații despre actul de donare ->când se desfășoară campanii la Centrul de Transfuzie Sanguină ->pe ce loc te afli în clasamentul donatorilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza