Doliu în biserica greco-catolică. Episcopul Florentin Crihălmeanu s-a stins din viață din cauza COVID-19

by admin

Doliu în biserica greco-catolică. Episcopul de Cluj-Gherla, Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, s-a stins din viață. Prelatul fusese confirmat cu COVID-19 la începutul acestui an și se afla în izolare la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Eparhiei de Cluj-Gherla, ierarhul urma să iasă din carantină în zilele următoare. „În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu COVID-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu. Amin”, au transmis reprezentanții Eparhiei.

PS Florentin Crihălmeanu s-a născut în 17 septembrie 1959, la Iași. A urmat școala primară în Turda, apoi a urmat cursurile Institutului Politehnic din Cluj. În 1984, a absolvit Facultatea de Mecanică. Din 1986, a urmat cursuri clandestine de teologie greco-catolică. A fost hirotonit preot în 1990, de către episcopul George Guțiu. În perioada 1990-1994, a studiat la Universitatea Pontificală Urbariană din Roma, iar la revenirea în țară a fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. În 1997, a fost hirotonit episcop de către Papa Ioan-Paul al II-lea, fiind în acel moment cel mai tânăr episcop catolic din lume. La început, a activat ca episcop auxiliar de Cluj-Gherla, iar din 2002 a devenit episcop eparhial.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza