Directorul ANPC: Nu ne putem infecta cu coronavirus prin alimente sau prin ambalajele lor

by admin

Directorul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului îi liniștește pe cei care se tem că s-ar putea infecta cu noul coronavirus prin alimente. Paul Anghel spun că nu există un risc real de răspândire a coronavirusului nici prin alimente, nici prin ambalajele acestora.

„Din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID-19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor.

Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic), nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția”, a declarat Paul Anghel, potrivit Mediafax.

În plus, spune directorul ANPC, în magazine au fost implementate reguli stricte de igienă și bune practici. „Operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate și verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID-19”, a explicat Paul Anghel.

Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanțarea fizică, trebuie evitate contactele externe și respectate măsurile suplimentare de igienă. În magazine, clienții trebuie să aibă la dispoziție dezinfectanți sau șervețele de unică folosință, trebuie să fie informați corect și corespunzător privind regulile de igienă, coșurile de cumpărături, cântarele și mânerele trebuie curățate des, iar produsele de panificație trebuie plasate în vitrine din plexiglas.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza