”DESANT AL PRESEI DIN DIASPORĂ”, LA CASA DE CULTURĂ DIN FLOREȘTI!

by admin

Afimația de mai sus îi aparține unei românce din Germania, care a înființat, în urmă cu 10 ani, un radio online intitulat ProDiaspora și care a reușit să adune în jurul platformei de comunicare foarte mulți oameni care cred că valorile românilor de peste graniță merită și trebuie promovate. Printre aceștia sunt foști jurnaliști, artiști, dar și colaboratori ocazionali sau simpli ascultători, români aflați pe toate continentele lumii. Sâmbătă, o parte dintre aceștia vor lua cu asalt Casa de Cultură din Florești, pentru a sărbători un deceniu de activitate, ocazie cu care Radio Prodiaspora va oferi un spectacol, începând cu ora 18.00.

 Iată ce declară pe facebook, unul dintre fondatorii radioului, Ecaterina Câmpean, o româncă care trăiește în Germania:

”La începutul lunii iunie, a.c., un puternic desant al presei din diaspora românească va invada localitatea Florești. Acțiunea este una coordonată, astfel încât echipele de desant vor ajunge practic simultan, deși vin de pe toate continentele lumii. Având în vedere că acțiunea diasporei românești este organizată în colabprare cu Primăria Florești, practic, ea este sortită unui succes absolut sigur, așa că orice opoziție a floreștenilor (sau clujenilor) este zadarnică. Singura opțiune este participarea cu mic-cu mare la eveniment, cu ”amenințarea” din partea organizatorilor că n-o să vă pară rău!” Ecaterina Câmpean, fondator Radio Prodiaspora

Programele postului sunt realizate de jurnaliști români care au ales calea străinătății, printre acești aflându-se: Viorel Vintilă (California), George Roca (Australia), Adrian Ardelean (Canada), Mioara Gram (Texas) și alții, aflați în țară sau străinătate, în total 26 de oameni. Toate programele sunt difuzate în limba română, conțin informații prețioase din actualitate, iar ascultătorii pot participa activ la realizarea conținutului acestora.

Tot cu această ocazie va fi lansat și un volum de antologie comemorativă “2009-2019 Radio ProDiaspora un deceniu de VIS”

Ziaristul Adrian Ardelean spune că: …fiecare aniversare a unui nou an de existenţă a radio ProDiaspora este un prilej de bucurie, dar şi de de planuri şi de „VIS”-uri. Pentru că „VIS” este un termen drag echipei ProDiaspora, şi, pe lângă semnificaţia cunoscută a cuvântului „vis”, noi îl mai traducem şi ca un acronim al expesiei „Viaţă, Iubire, Speranţă” = V.I.S. Iar cifrele ”rotunde” dau aniversări şi mai „rotunde”. Cinci ani sărbătoriţi la Vulcan-Petroşani. Zece ani sărbătoriţi la Floreşti-Cluj. Deja ştim unde vom sărbători 15, 20, 25 de ani, ba chiar şi 100 de ani… Dacă emisiunile Radio ProDiaspora vă plac, recomandaţi-le prietenilor. Dacă nu, recomandaţi-le duşmanilor!”

Din 2011, asociația ProDiaspora susține și o publicație românească, numită „ProLitera” cu informaţii, comunicate de presă, eseuri, interviuri, poezie, rubrici de umor, condusă de scriitorul şi publicistul româno-australian, George Roca.

Cristina Pintilie Șendrea

Te-ar putea interesa si

Comenteaza