Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, condamnă condițiile de igienă și alimentație de la Spitalul de Copii

by admin

Emanuel Ungureanu a organizat, vineri, o conferință de presă în fața Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca cu scopul de a scoate în evidență condițiile de igienă și alimentația alterată, administrată pacienților instituției

Deputatul a venit alături de doi părinți, dar și de președintele Asociației Dieteticenilor din România, Kinga Laczko. Părinții au povestit despre experiențele prin care au trecut alături de copiii lor internați și susțin că au fost certați pentru că au publicat poze și filmulețe pe rețelele de socializare cu ce au văzut în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii.

„De la momentul în care am publicat imaginile unor părinți care au arătat că în spital mișună șobolani, ploșnițe, viermii din măr, din pateu, nu am găsit niciun comunicat, nicio imagine de la vreo firmă de deratizare care să arate că DSP a dat vreo amendă spitalului. (…) Am făcut apel de mai multe ori la Ministerul Sănătății, DSP, Inspecția Sanitară de stat, să ia măsuri până vom vedea un spital de copii monobloc. De curățenie și decență trebuie să aibă parte fiecare mamă și copil nu doar acum, în cazul coronavirusului. Astăzi i-am rugat să vorbească pe o parte dintre părinții care mi-au trimis imaginile pe care le-am publicat eu sau chiar ei pe grupurile de părinți. Avertizez public că orice funcționar al statului, că este medic, director DSP sau președinte al Consiliului Județean, amenință, șantajează sau împiedică în vreun fel acești părinți care stau în condiții mizere în secția Pediatrie I, să nu ofere informații reale despre experiența lor, o să le fac plângere penală pentru șantaj și amenințare”, a mărturisit deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

„Prima reacție a domnului care a apărut în dimineața de 2 martie, nu știu cine era că nu se prezentase când a intrat în salon, m-a întrebat de ce am postat filmulețele pe rețelele de socializare. După am aflat că era vorba despre domnul Lazăr Călin. Eu nu fac politică sau campanie electorală, am fost doar o mamă internată în acest spital, la Pediatrie 1 împreună cu copilul meu bolnav de pneumonie. După trei zile a luat rotavirusul. Cei din spital au declarat că noi nu am avut o igienă corespunzătoare. Cu toții știm că această boală este contagioasă. Cearceafurile nu se schimbă, așa cum ar trebui. Mi-au spus că la trei zile le vor schimba. Cei de la DSP au văzut aceste cearceafuri pătate de alimente și medicamentele care i s-au administrat copilului. Pateul l-am primit seara. Asta am primit la cină, oameni buni! Pateu cu unt. Nu l-am adus de acasă, nu l-am băgat în sertar. Le-am dat probă la DSP să facem analiză pe pateu. M-au insultat și m-au jignit în ultimul hal. Eu sunt o persoană cu handicap, dar nu mintal. Am un handicap motor, dar nu trebuie să ne calce în picioare. Nu și-au cerut scuze deloc. Erau goange peste tot, și vii și moarte. Copilul meu a primit aceeași mâncare 7 zile la rând. Pâine prăjită cu brânză dimineața și un măr, la amiază orez fiert cu pâine prăjită și brânză, iar seara mămăligă cu brânză”, a declarat Ana Vădean.

„Nu are ce să caute pateul industrial pe farfuria unui copil, mai ales unul internat. Este de o calitate foarte slabă, având destule adaosuri. Crește riscul de a se dezvolta alte afecțiuni. Nu recomandăm copiilor, dar nici adulților. Meniul acesta, despre care a vorbit doamna că a primit dimineața, dar și seara, adică pateu cu unt, nu se conformează cerințelor. Sunt cantități mari de grăsimi. Pe lângă acestea, toate mezelurile care au prea multă sare, adaosuri, cu grăsimi nesaturate, le găsim în spitale cât și în toate colectivitățile de copii, începând de la creșe”, subliniază președintele Asociației Dieteticenilor din România, Kinga Laczko.

În aceeași situație s-a aflat și un alt domn, a cărui fetiță a fost spitalizată împreună cu soția acestuia. După ce a văzut condițiile de acolo, a contact prefectul, cât și Consiliul Județean. Răspunsul a fost unul pe măsură: „Soția a fost aici cu fetița pentru că avea niște afte în gură. Nu putea să mai mănânce, nici să mai înghită. A fosti internată la Pediatrie II, anul trecut în perioada spre iarnă. Erau cearceafuri murdare, asistentele țipau la copii pentru că nu aveau voie pe jos în salon, mâncarea nu mai zic. E adevărat că sunt gândaci. I-a văzut soția mea la baie. I-am dat mesaj și domnului prefect Abrudean, am și proba pe telefon. Am publicat acele imagini acum trei zile. El mi-a zis că o să ia măsuri a doua zi. A trimis DSP acolo și apoi mi-a spus că spitalul va fi amendat cu 3000 de lei. Nu este o sumă suficientă. Le-am scris și celor de la Consiliul Județean. Au spus că au fost, au verificat și că totul este ok. Dacă totul este ok, cu șobolani, cu ploșnițe și gândaci…”, a precizat Andreas Stanca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza