De la pasiunea pentru caiac, la tainele învățării persoanelor cu dizabilități în a schia

by Oana Spiru

Preocupați și pasionați de caiace pe apă de lac, de râuri de munte, cu sportivi, copii și adulți, împreună și individual, în plimbări, tabere sau evenimente ecologice și concursuri, atenția Caiac SMile a fost îndreptată în mod special asupra persoanelor cu dizabilități și persoanelor provenite din medii defavorizate pentru a le arăta ca pot și ei să facă aceste activități sportive alături de noi.

Pentru persoanele cu dizabilități, sportul cu caiacul reprezintă, pe de o parte, o terapie fizică, iar pe de altă parte, o terapie psihică deoarece dezvoltă încredere de sine, deschide orizonturi spre socializare, creează o stare de bine.

În această lume fascinantă a caiacului s-au înfiripat legături sociale bazate pe egalitate de șanse care se mențin în permanență pe parcursul primăverii, verii și toamnei în cursul fiecărui an. La fiecare sfârșit de toamnă se simțea oarecum părerea de rău pentru întreruperea acestor activități pe parcursul iernii.

… revelația …

Era în anul 2019, la sfârșit de sezon de caiac, când Bogdan, o persoană extraordinară dintre caiaciștii noștri speciali care suferă de o dizabilitate locomotorie, a rostit o întrebare genială:

”-Bine, bine, dar noi, iarna ce vom face?”

… Ideea a apărut …

Această întrebare sclipitoare, ne-a îndemnat să căutăm răspuns și scânteia s-a aprins spunându-ne:
”Hai să schiăm!”

Drumul sportului de IARNĂ

De aici a început drumul sportului de iarnă adaptat persoanelor cu dizabilități. Entuziasmați de această idee și cu toată încrederea de reușită, deși financiar părea la acea dată greu de realizat, au inventat, respectiv au adaptat un scaun pe 2 roți pentru a schia. Cu sprijinul unor oameni aplecați sufletește cauzei, în urma unor strângeri de fonduri organizată, au procurat toate componentele necesare realizării a 5 scaune special adaptate persoanelor cu dizabilități pentru a schia pe care au reușit să le doneze fiecăreia dintre pârtiile:

  • Pârtia Icoana, Cavnic;
  • Pârtia Veverița, Vatra Dornei;
  • Pârtia Feleacu, Cluj Napoca;
  • Pârtia Cheile Grădiștei;
  • Pârtia de la Poiana Brașov.
    Bineînțeles, echipa Caiac SMile din care fac parte și persoane cu dizabilități care demonstrează că și persoanele cu dizabilități pot schia și sunt exemplul viu pentru ceilalți doritori din România de a practica acest sport de iarnă, a instruit echipele de salvamontiști și monitorii locali să mânuiască aceste scaune pentru ca aceste persoane, în mod gratuit, să schieze.

În România, statisticile oficiale actuale indică la nivel național un număr de 858.000 persoane cu dizabilități, conform Buletinului Statistic al Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii.

Deschidere către practicarea acestui sport există și din partea echipelor de salvamont de la pârtiile din țară, monitorilor locali din întreaga țară, pe de o parte, respectiv din partea persoanelor cu dizabilități de a învăța și practica acest sport de iarnă, pe de altă parte.

Deoarece scaunele adaptate persoanelor cu dizabilități pentru a schia au reprezentat o inițiere în această direcție, o testare a interesului în practicarea acestui sport de iarnă în România pentru persoanele cu dizabilități, însă sunt greu manevrabile și impun schiatul asistat și nu independent de către persoane cu dizabilități,

Proiectul propus presupune dotarea a 10 pârtii din România cu minim câte un scaun monoschi, precum cele din Austria pentru a creea accesibilitatea gratuită și facilă a persoanelor cu dizabilități la practicarea acestui sport de iarnă, o lume atractivă care le oferă bucurie și zâmbet acestor persoane.


Achiziționarea unor astfel de scaune este importantă deoarece acestea pot fi adaptate pentru persoane cu orice tip de dizabilitate astfel, toți se pot bucura de utilizarea lor. Aceste scaune monoschi aduc un mare plus de siguranță fiind dotate cu centuri pentru persoanele din scaun, această siguranță este dată și celui care îl manevrează (mânuiește), simțindu-se mult mai încrezător, liniștit.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza