De astăzi intră în vigoare noi măsuri de relaxare. Se redeschid cluburile și se pot organiza evenimente cu până la 1.000 de participanți

by admin

Începând de astăzi se aplică noile măsuri de relaxare a restricțiilor împotriva COVID-19. Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, se  redeschid cluburile și discotecile, pot fi organizate evenimente cu până la 1.000 de persoane și se reiau nunțile și botezurile. Multe dintre aceste măsuri depind însă de vaccinarea participanților.

Astfel, începând de astăzi, cluburile, barurile și discotecile pot fi deschise la 50% din capacitate,  în intervalul orar 5:00-24:00, însă doar pentru persoanele vaccinate. De asemenea, se pot organiza evenimente mari, în spații deschise, cu până la 1.000 de participanți. Aceștia trebuie să facă dovada vaccinării, a unui test PCR negativ sau a faptului că au trecut prin boală. Restricția numărului de participanți este ridicată dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Activitățile culturale vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și cu obligativitatea purtării măștii de protecție. De asemenea, incidența COVID-19 trebuie să fie mai mică 3 la mia de locuitori.

La aceste activități pot participa doar persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test COVID negativ sau sunt între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Numărul participanților poate crește peste 1.000 dacă toți sunt vaccinați. Numărul persoanelor care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale crește de la 6 la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise, dacă incidența este sub 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. Numărul participanților poate fi mai mare dacă aceștia sunt vaccinați și au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și dacă este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană. La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. 

Potrivit deciziei luate de Guvern, la evenimentele culturale, artistice și de divertisment în spațiu închis nu se cere dovada vaccinului, a testului COVID-19 negativ sau a trecerii prin boală, însă este obligatorie masca de protecție. Publicul poate participa în limita a 70% din capacitate, însă, dacă toate persoanele care participă sunt vaccinate, această restricție este ridicată.

Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori atât în spații închise, cât și deschise, la 25% din capacitate, dacă incidența în localitate este sub 3 la mie. Pot asista însă doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ și cele care au trecut prin boală în urmă cu cel mult 90 de zile.

Sălile de sport și fitness pot funcționa cu 70% din capacitate dacă incidența este mai mică de 3 la mie, cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană. Dacă incidența este până în 4 la mie, capacitatea scade la 50%. Totuși, poate fi permis accesul mai multor persoane, dacă acestea sunt vaccinate.

Restaurantele pot funcționa cu capacitate până la 70% acolo incidența este sub 3 la mie, în intervalul orar 5:00-24:00. Capacitatea poate crește dacă toți clienții sunt complet vaccinați de cel puțin 10 zile.

Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din stațiunile de pe litoral poate crește de la 70% la 85%. Dacă toți turiștii sunt vaccinați, administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă. De asemenea, crește la 70% gradul de ocupare a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența este sub 3 la mie.

Se pot organiza festivități pentru finalul de an școlar în spații deschise, cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, au un test COVID negativ sau au trecut prin boală într-un interval de cel mult 90 de zile.

Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza