Daniel David, despre disputa generată de localurile care le cer clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”

by Oana Spiru

Disputele care au scindat societatea și au generat reacții polarizate, pornite de localurile care le impun clienților prin regulament să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”, au o componentă psihoculturală, spune Daniel David. Întrebat de Edupedu.ro care este motivul pentru care vedem un interes și o implicare atât de crescute ale societății într-o dezbatere aparent nesemnificativă, Daniel David, profesor de științe cognitive clinice și profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai în New York, a declarat că motivul pentru care dezbaterea este atât de încinsă stă în faptul că societatea românească se apropie de faza de emancipare, fără să fi ajuns încă la acest stadiu de dezvoltare.

Amintim că un nou local le atrage atenția clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masa lor”: Dupa un local din Franta, disputa s-a mutat într-un local din în centrul Bucureștiului. Patronii localului au afișat un mesaj în care clienții însoțiți de copii sunt rugați să-i monitorizeze „tot timpul”, iar cei mici trebuie să „rămână așezați la masă pe toată durata vizitei la restaurant”.


Reporter: Care este motivul pentru care regulamentele celor două localuri au generat o reacție atât de vehementă a publicului, pe care îl vedem scindat în două tabere?

Daniel David: Este o componentă psihoculturală, pentru că unii se îndreaptă spre faza de emancipare în momentul ăsta și atunci când ești aproape de faza de emancipare începe să îți pese mai mult de propriile nevoi și interese, fără să te uiți la nevoile și interesele celorlalți. Sigur că copiii sunt copii și nu pot sta la masă nemișcați, în același timp și ceilalți clienți când stau la masă nu au chef să le pună copiii pietricele pe masă. Și atunci restaurantele au încercat să găsească regulamente, care sunt mai bune sau mai proaste. Dacă vrei să ai clienți și familii cu copii, atunci asigură spații de joacă. Exemplul dat acum este al unui restaurant care a încercat să reglementeze corect lucrurile, dar modalitatea prin care a făcut-o nu a fost înțeleaptă, nu a respectat principiile psihologice care privesc comportamentul copiilor. Alternativa era să decidă și să anunțe că este un local adults only sau să asigure spații de joacă pentru familiile care își aduc copiii, pentru că nu poți să te aștepți ca ei să stea numai la masă.

Parte dintre părinți sunt în faza în care drepturile și interesele lor sunt mai importante decât ale altora. Nu am intrat încă în faza în care să ne exprimăm drepturile respectând drepturile celorlalți. Vom ajunge acolo. Dar asta înseamnă să fii o societate emancipată: să îți exprimi nevoile și interesele respectând nevoile și interesele celorlalți. Nu suntem acum acolo. Suntem în faza de trecere de la Pasivitate (nu îți știi drepturile sau le știi, dar nu te bați pentru ele) spre Emancipare (îți știi drepturile, te bați pentru ele, dar respecți și drepturile altora), trecând prin Atitudini agresive (îți știi drepturile, te bați pentru ele, fără să-ți pese de drepturile altora). Altfel spus, de la complexe de inferioritate și superioritate, spre atitudini asertive (social normale și benevolente). Deci suntem pe drum și pe drum apar tot felul de fenomene ciudate de genul celor pe care le-am descris și dacă se mai suprapun și reglementări neinspirate pe care le fac unii din când de când asta polarizează societatea, lumea.

Reporter: Ce vedem în dezbaterea aceasta este o mostră a întregii societăți? Societatea românească trece acum prin faza de emancipare?

Daniel David: Da. Este și diferența de parenting, pentru că părinții care sunt în faza de emancipare au și un parenting diferit. Alții care sunt în faza tradițională încă au un parenting de alt tip și asta se vede inclusiv în discuția cu restaurantul: ce aștepți de la copii. Părinții care sunt în faza tradițională se întreabă: dar ce cauți cu copilul la restaurant sau dacă vii, atunci să stea liniștit și cuminte. În timp ce ceilalți spun: copilul trebuie lăsat să se exprime liber. Un parenting de alt tip, focalizat pe recompense, nu pe pedepse și uite clash [ciocnire] la restaurant. În ecuație a intervenit extraordinar de bine reglementarea fără principii psihologice făcută de unele restaurante.

Că recomandarea se putea da, dar nu interzicere, și trebuie asigurat spațiu de joacă. Copilul nu poate sta o oră, o oră și jumătate, poate două cât stau adulții care au discuțiile lor, cei mici să facă ce? Cealaltă variantă este să-l ții la masă și să-i dai telefon mobil, care iarăși nu este sănătos pentru copil. Deci ori nu lași familii cu copii și spui că localul e pentru adulți sau, dacă accepți și copii, atunci trebuie să le creezi contextul adecvat.

Reporter: Dezbaterea declanșată de regulamentul din restaurante are resorturi similare cu discuțiile din jurul subiectului „școală”?

Daniel David: Da. Foarte multe discuții și reglementări în școli s-au făcut iarăși foarte prost, pentru că nu s-au bazat pe principii psihologice și fiindcă avem părinți cu profiluri diferite. Sigur că acum se mai selectează lucrurile, pentru că părinții în fază de emancipare își duc copiii spre anumite școli, adesea private sau unde știi că regulile sunt mai libere. Ceilalți îi duc spre școli mai tradiționale, inclusiv seminarii ale unor biserici, chiar dacă nu vor să-i ducă în zona de teologie în viitor. Dar există aceeași polarizare. Și deciziile se iau iarăși, reglementând violența și orice fără să se bazeze pe cercetări de psihologie. Și atunci ne mirăm că nu funcționează.

Dacă există o știință a psihologiei pe lumea asta, care se ocupă de comportamentul uman și de modul în care gândesc oamenii în anumite situații, e normal să îi consulți. Dacă te ocupi de sănătate, consulți un doctor. Ai probleme economice, consulți un finanțist sau un contabil. Ai probleme psihocomportamentale, emoționale? Consulți un psiholog, dacă vrei să folosești cu adevărat știința modernă. Altfel, dacă toată lumea ne pricepem și la sănătate, și la psihologie, și la economie, atunci iese ceea ce vedem.

Daniel David este profesor de științe cognitive clinice, este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai în New York.

Sursa: edupedu.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza