Daniel David: Au apărut schimbări majore în profilul psihocultural al României între 2015 și 2023. Am trecut la individualism

by Cristina Mihaila

De la colectivism, la individualism. Este prima schimbare majoră pe care psihologul și rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, o constată la 8 ani după publicarea studiului Psihologia poporului român.

”În 2015, România se prezenta în modelul psihologului olandez Hofstede, și anume o țară cu un profil (a) colectivist, unde grupul este mai important ca individul (scor 30), (b) de concentrare, nu de partajare, a puterii sociale în formula „șefilor” (scor 90), (c) de evitare a incertitudinii/perceperea impredictibilităților viitorului ca pericole, nu ca oportunități (scor 90) și (d) de control al comportamentului social mai ales prin pedepse (scor 20). De asemenea, (e) avea o ușoară orientare pe termen lung (scor 52) și (f) un angajament pentru asertivitate/competitivitate ușor mai scăzut (scor 42). Comparația a fost făcută cu SUA, care este o țară reprezentativă pentru cultura occidentală”, arată psihologul.

În 2023 însă, ”scorul de „Autonomie a individului” a crescut de la 30 la 42, ceea ce ne apropie de pragul de 50, care ar semnifica schimbarea profilului psihocultural de la o societate colectivistă (care constituie grupurile sociale în logica unei familii extinse, iar individul trebuie să servească în primul rând grupul, în fața nevoilor sale de dezvoltare/emancipare), la una a indivizilor autonomi (care constituie grupul social pe bază de valori comune și unde grupul susține în primul rând dezvoltarea/emanciparea individului)”, explică David în studiul Profilul psihocultural al României la 105 ani de la Marea Unire.

O altă schimbare majoră în mentalitatea și cultura românilor se referă la priorități și la capacitatea de a ne planifica viitorul. Din acest punct de vedere, scorul de „Orientare psihoculturală” a scăzut de la 52 la 36. ”Aceasta este atât o schimbare cantitativă, cât și una calitativă. Scorul de 52 arăta că România avea o tendință de a se orientata pe termen lung, și anume de a investi în educație în prezent (chiar cu unele sacrificii), pentru a face față bine provocărilor din prezent și viitor. Scorul de 36 arată că România a devenit o cultură care se orientează tot mai mult pe legătura cu trecutul, care devine tot mai idealizat și normativ, iar în prezent favorizăm beneficiile care vin rapid și ușor, reducând rolul educației în succesul social pe termen lung și văzând provocările pe termen lung ca pericole, nu ca oportunități”, mai explică Daniel David.

Mai multe despre mentalitatea românilor, despre schimbările și provocările pe care le traversăm, aflați dintr-o ediție specială de Prima News cu Ciprian Aron, de Ziua Națională a României. Interviul poate fi urmărit vineri, 1 Decembrie, pe Prima News, de la ora 16.00.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza