Dacă Ștefan cel Mare comunica la fel ca guvernanții de azi, Moldova nu mai era de mult a urmașilor!

by admin

Trăim vremuri complicate iar frica a devenit peisajul general al acestor zile senine de început de primăvară. Oameni panicați de efectele neștiute ale gripei de tip nou cumpără la suprapreț orice aliment disponibil, români din diaspora se înghesuie la granițe pentru a reveni în țară, cuvântul ACASĂ își găsește sensul acum mai mult ca oricând, oameni de afaceri aflați în pragul falimentului în lipsa unor măsuri concrete se văd nevoiți să pună lacătul pe business și să lase pe drumuri cine știe câți angajați. Doar teamă!

În tot acest timp, mesajul mai marilor țării e o lamentabilă cântare a României. De la președinte, la premier și la miniștri, toți recită fraze șablon de pe foi ca nu cumva să-și piardă firul poveștii și să se poticnească în toiul comunicatului. Sunt precum sărmanii elevi scoși la tablă să prezinte rezumatul lecturii din caietul de teme. Nicio emoție, nicio încurajare rostită cu empatie, vorba poetului înșiră cuvinte goale ce din coadă au să sune. De lipsa acțiunilor nu mai vorbesc. Dar, totuși, să dai un mesaj simplu de încurajare, la fel cum o fac foarte bine alți lideri europeni, e atât de complicat?! Ai nevoie tot timpul de o fițuică?  

Le dau liderilor noștri o recomandare. Dacă tot stau la izolare și cu ochii pe monitoare, să vizioneze discursuri mobilizatoare din filme de amploare. Nu am găsit altă rimă. Până să caute le las aici unul care mie mi-a plăcut teribil. „Frații mei! Văd în ochii voștri aceeași teamă care mi-ar îngheța și mie inima. Poate că va veni o zi în care curajul oamenilor va pieri, când ne vom părăsi prietenii și ne vom uita jurămintele făcute. Dar ziua aceea nu e azi! Cândva, lupii vor da năvală, scuturile țăndări se vor face, iar vremea oamenilor se va nărui în uitare. Dar ziua aceea nu e azi! Azi vom lupta! În numele a tot ceea ce e vă drag pe acest pământ, vă poruncesc să vă ridicați…!” (Aragorn, Întoarcerea Regelui!)

Te-ar putea interesa si

Comenteaza