Cursurile online, la pachet cu problemele de vedere. 10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii să își protejeze ochii în timp ce folosesc aparate digitale

by Oana Spiru

Utilizarea calcultorului, a tabletei și a telefonului de la o vârsta fragedă le va afecta treptat vederea. Elevii care fac orele online sunt nevoiți să stea peste 3 ore pe zi la calculator/tabletă fapt ce se poate resimți asupra vederii pe timp îndelungat. Sănătatea copiilor poate să fie afectată de timpul petrecut în fața tabletelor și calculatoarelor. Totodată, statul prelungit pe scaun poate pune în pericol dezvoltarea fizică a micuților.

Utilizarea calculatorului mai mult de 2-3 ore pe zi este dăunătoare, acest obicei ne afectează sănătatea oculară, odată ce obișnuim ochii să privească o mare parte de timp îndeaproape, capacitatea ochilor de-a privi la distanță cu timpul scade, se dezvoltă riscul apariției miopiei, crește tensiunea oculară și se manifestă sindromul vederii la calculator.

Specialiștii de la o clinică medicală au publicat 10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa isi protejeze ochii in timp ce folosesc aparate digitale:

Setati un cronometru pentru a le reaminti sa ia o pauza.

Incurajati copiii sa alterneze cartile digitale cu cele traditionale si sa ia o pauza la fiecare 2 capitole citite, in care sa se uite pe fereastra.

Dupa ce au trecut de un nivel al unui joc video, este recomandat sa priveasca 20 de secunde pe fereastra.

Puneti semne de carte la fiecare 2 capitole pentru a-i reaminti copilului sa ia o pauza. In cazul celor electronice, utilizati functia ”marcaj”.

Este recomandat sa aveti o pozitie corecta a corpului atunci cand utilizati calculatorul sau cand cititi.
Evitati sa folositi calculatorul in afara casei sau in zonele puternic luminate deoarece stralucirea ecranului va poate obosi ochii.

Reglati luminozitatea si contrastul ecranului astfel incat sa fie potrivite pentru ochi.

Dispozitivele digitale trebuie sa fie tinute la o distanta cuprinsa intre 18 si 24 cm de ochi.

Distrageti atentia copiilor de la ecran pentru a lua o pauza.

Reamintiti-le cat de des este necesar ca trebuie sa clipeasca.

foto: mediafax.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza