Cursă regulată de autobuz spre Pata Rât. Locuitorii din zonă sunt ajutați să se integreze pe piața muncii

by admin

Începând de luni, 23 august, locuitorii din zona Pata Rât au la dispoziție o cursă regulată de autobuz pentru a ajunge în restul municipiului Cluj-Napoca. Linia de autobuz este un proiect pilot, care urmărește facilitarea accesului pe piața muncii din oraș a locuitorilor din această zonă defavorizată a municipiului. 

Intervenția are loc în cadrul proiectului Cluj Future of Work, componenta „Muncă Informală”, gestionată de Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și este co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul Urban Innovative Actions.

Noua linie de transport public este operată de CTP sub numele 8D și reprezintă, în fapt, o deviere a cursei 8L (Piața Mărăști – Centrul Agro Transilvania Dezmir). Astfel, de patru ori pe zi, de luni până vineri, autobuzul 8L face o buclă spre zona „Dallas” din Pata Rât, atât la dus, cât și la întors. În weekend, frecvența este mai redusă.

Prima cursă CTP care a oprit în Pata Rât a ajuns luni, la ora 7.50, și a preluat un grup de femei care lucrează în oraș. „Of, de când îl așteptam (autobuzul – n.r.). Nici nu vă gândiți cât de mult ne ajută, că până acum trebuia să mergem aproape un kilometru până la cea mai apropiată stație”, a declarat una dintre femei pentru Asociatia Zona Metropolitană Cluj.

„Accesul mai facil către oraș a fost una dintre prioritățile pe care le-am identificat pe parcursul consultărilor avute în comunitățile din zona Pata Rât. În parteneriat cu CTP am reușit să creăm această cursă regulată, ca un proiect pilot, în cadrul componentei noastre din proiectul mai larg «Cluj Future of Work»”, a explicat și Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.

În zona Pata Rât sunt patru comunități distincte, dintre care doar una, cea de pe strada Dezmirului (fostă Cantonului), avea acces facil la transportul public. Noua stație 8D deservește celelalte trei comunități, respectiv „Dallas”, Coastei și Rampă. Introducerea liniei 8D este susținută financiar de ZMC, cu fonduri europene provenite din proiectul amintit și reprezintă al doilea pas în sensul facilitării accesului la locurile de muncă din oraș pentru comunitățile de la Pata Rât. Anterior, în cadrul aceluiași proiect, au fost distribuite 350 de abonamente gratuite pentru persoanele din zona Pata Rât.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza