Cum va răspunde Israelul operațiunii cu drone și rachete de croazieră a Iranului? Valentin Naumescu (Profesor UBB Cluj):” Niciuna dintre părți nu dorește ca atacurile să provoace multe victime”

by Christian Suciu

Tensiunile sunt ridicate în rândul poporului israelian în așteptarea unui răspuns militar față de atacul cu drone și rachete al Teheranului din urmă cu o săptămână, însă cabinetul de război al Israelului nu a luat încă nicio decizie privind o eventuală ripostă față de acțiunile Iranului. Generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron că în momentul de față, autoritățile israeliene ar avea la dispoziție trei scenarii principale în cazul unui atac militar.

”Militarii sunt obligați să prezinte decidentului politic. adică cabinetului de război toate opțiunile. Acestea însemnând fie o operațiune aeronavală, mai greu de realizat deoarece necesită o dislocare de forțe navale în apropierea coastelor Iranului, fie o operațiune aeriană de amploare, adică o lovitură cu rachete și cu drone însă mai putem lua în calcul și acele lovituri chirurgicale, punctuale, pe care le-a mai practicat în trecut Israelul.”, a declarat Generalul Virgil Bălăceau pentru emisiunea Prima News.

VIDEO:

Un punct de vedere similar în ce privește certitudinea unui răspuns militar al Ierusalimului a fost și cel al fostului Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu, invitat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron. Potrivit analizei acestuia, IDF-ul va căuta să răspundă militar față de atacul Iranului însă nu printr-un atac extrem de destructiv pentru a nu antagoniza opinia publică internațională.

”Eu cred că Israelul va răspunde militar și că trebuie să răspundă militar. Tipul de acțiune militară va fi însă în concordanță cu obiectivele politice pe care le urmărește iar acest lucru este valabil de ambele părți. Iranul și-a atins, prin atacul asupra Israelului, obiectivele politice și de imagine, și a transmis mesajul politic al autorităților de la Teheran în regiune și întregii lumi.

Acum Israelul calculează ce tip de răspuns militar trebuie să -i dea Iranului pentru a-și atinge obiectivele politice. Un lucru comun în cazul ambelor părți este că nu au dorit să producă mari pagube, nu se dorește că aceste lovituri să fie foarte destructive, să omoare mulți civili. Nu va fi o lovitură asupra marilor orașe iraniene, nu va fi un bombardament masiv care să producă victime și să ostilizeze opinia internațională.”, a transmis Profesorul Facultății de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, Valentin Naumescu în cadrul emisiunii Prima News.

VIDEO:

Te-ar putea interesa si

Comenteaza