Cu ce sechele pot rămâne pacienții vindecați de COVID-19. Medicii confirmă tot mai multe efecte adverse post-covid

by Oana Spiru

Noul coronavirus poate lăsa în urma vindecării sechele care trebuie reevaluate periodic. S-a constatat ca, la unii pacienti, desi virusul a fost eliminat din organism, pot sa apara o serie de afectiuni sau complicații.

Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat pentru Servus, Cluj! că a avut pacienți care au rămas cu sechele post covid.

„Sunt mai multe sechele care pot să apară după Covid-19. Una dintre ele este miocardita post covid. Este foarte greu să spui fără niște analize specifice dacă acea miocardită pe care o are pacientul este din cauza virusului sau nu. Am avut pacienți care au trecut prin Covid și care au avut manifestări clinice de miocardită și noi am spus că pot să fie și în cadrul sechelelor post Covid, facem studii în acest sens”, spune Directorul medical al Institutului Inimii.

Totodată, Veronica Trombitas, Medic Specialist ORL susține că a avut pacienți care au rămas cu tulburări de miros, tuse și disfagie, parestezii faringiene și obstrucție nazală.

„Am avut pacienți care au rămas cu multe sechele în medie între 3 săptămâni și 2 luni, după ce au fost confirmați negativ. Foarte mulți din cei care au ajuns pe terapie intensivă și au fost intubați o lungă perioadă de timp și s-au făcut bine, au rămas cu insuficiență respiratorie cronică și au avut nevoie de oxigenoterapie post covid. Chiar ieri am avut un caz de anosmie, pacientul nu avea miros deloc de 2 luni de zile de la vindecare”, ne-a explicat dr. Veronica Trombitas.

Medicul de familie, Ioan Mureșan susține că 95% din pacienții pe care i-a urmărit au făcut forme ușoare și recuperarea a fost foarte bună.

„Sportivii au făcut forme ușoare. Cei care nu au o condiție fizică așa bună, dar totuși nu au avut nevoie de internare, iar analizele au fost bune recuperarea a fost bună. Cei 10% rămân în general cu tuse și cu o astenie, cu o oboseală timp de 2-3 săptămâni”, spune dr. Ioan Mureșan.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza