Copiii pe internet: riscuri și oportunități

by Oana Spiru

Gândiți-vă de două ori înainte să postați ceva [pe Internet], fie că sunt poze sau informații și nu spuneți niciodată ceva online ce nu ați spune față în față, îi sfătuiește pe elevi și tineri Anda Rodideal, profesor consilier școlar în Capitală, într-o emisiune de Dirigenție la TeleȘcoala TVR despre siguranța pe internet pentru copii.

“Nu putem evita pandemia și ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, dar trebuie să conștientizăm faptul că școala online ne-a făcut pe toți să ne dăm seama că avem nevoie de competențe digitale mai multe, mai înalte, încât să facem față viitorului, dar și lumii actuale. (…) În plus, este nevoie să fim atenți la sănătatea noastră fizică și psihică, așa cum vă spuneam mai devreme. Soluțiile: în primul rând, să conștientizați riscurile și avantajele tehnologiei. În al doilea rând, să vă construiți competențe digitale și în al treilea rând să vă dezvoltați autocontrolul în așa fel încât tehnologia să vă ajute și să nu vă facă rău“, spune în introducere Anda Rodideal, profesor la o școală din București.

Profesorul consilier școlar Anda Rodideal este și co-autor al unui studiu – detalii aici din decembrie 2021, derulat în două școli din București, care a relevat că distanțarea și izolarea socială a copiilor provocate de pandemie pot avea consecințe negative pe termen lung: acestea le afectează starea de bine și dezvoltarea, atât în plan fizic, fiziologic, cât și cognitiv și psihologic, socio-emoţional și relațional.

Studiul, numit „Efectele pandemiei COVID-19 asupra sănătății copiilor”, publicat în “Revista română de sociologie” și realizat de Anda Rodideal împreună cu profesoara Valentina Marinescu de la Facultatea de Sociologie a Universității din București, arată că în ceea ce privește cele mai multe dintre aceste riscuri, părinții nu sunt suficient de bine informați.

“De avut permanent în vedere: Familia și școala sunt alături de voi. De fiecare dată când aveți o problemă online, apelați la adulții din jurul vostru. În plus, țineți minte: internetul nu a fost inventat pentru copii. Este necesară o educație digitală încă de la vârste mici deoarece un copil care are acces la mediul online găsește conținut nelimitat și devine vulnerabil la influențele negative de care copiii erau în mod normal feriți pe vremea în care internetul nu exista”, potrivit profesoarei.

În legătură cu identitatea din spațiul online pe care și-o aleg copiii când își creează conturi pe rețelele sociale, doamna consilier le prezintă elevilor că “absolut tot ceea ce faceți online contribuie la a vă forma o identitate în mediul virtual. Este important ca această identitate pe care o aveți pe internet să corespundă cu cea din realitate. Chiar dacă nu vă dați datele personale, acele caractere pe care vi le alegeți să corespundă cu ceea ce sunteți voi în realitate“.

Sursa: edupedu.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza