Consumul de substanțe ilegale. Psiholog: „Am întâlnit persoane care lucrează în profesii respectabile și care consumă droguri”

by Oana Spiru

În fiecare an, în România, sunt condamnate aproximativ 1.000 de persoane pentru trafic de droguri și cel puțin 500 de persoane sunt prinse cu droguri asupra lor. De la cele ușoare până la drogurile de mare risc.

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați că în instanțele din România au început să vină dosare penale cu consumatori, dar și distribuitori care sunt minori. În rândul adolescenților se consumă foarte multe droguri, chiar se vând. Se dau, inclusiv în școli. Din acest motiv părinții ar trebui să fie foarte atenți ce informații le dau copiilor, ce anturaje frecventează, pe ce anume cheltuie bani. Sunt deja copii care au dosare penale la 14 ani pentru că au distribuit droguri în școliele de unde provin”, a povestit judecătorul Cristi Danileț.

Sunt multe tipuri de consumatori. Sunt cei care care se izolează și zilnic își exprimă nevoia de a consuma spunând că viața lor nu are sens fără substanțe, dar sunt și cei integrați, pe care îi găsim chiar la locul de muncă.

„Eu în practica mea am întâlnit foarte multe persoane integrate care consumă droguri, persoane care lucrează de luni până vineri în firme, corporații, în sisteme publice, care lucrează în profesii respectabile și care consumă droguri sâmbătă, își revin duminică și luni o iau de la capăt. Sunt persoane funcționale din punct de vedere social”, a povestit psihologul Gabriela Groza.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza