Constructorul UMB a abandonat Autostrada Transilvania, deși lucrează pe alte șantiere din țară

by admin

Antreprenorul UMB a abandonat Autostrada Transilvania, deși lucrează pe alte șantiere din țară. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că UMB lucrează acum pe aproape toate șantierele, deși a cerut rezilierea contractelor și a amenințat că își va opri total activitatea. Excepție fac cele două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania, unde compania a încetat într-adevăr lucrul.

„Astăzi, 12 iulie 2022, UMB lucrează pe următoarele șantiere: DEx Craiova – Pitești, Tronson 2, Lot 2 (Piatra Olt – Valea Mare), Tronson 3 (Valea Mare – Colonești), DEx Brăila – Galați. Excepție fac șantierele de pe Autostrada Transilvania, respectiv loturile Nădășelu – Mihăiești și Mihăiești – Zimbor, unde muncitorii UMB nu s-au prezentat de luni la muncă”, arată CNAIR, pe pagina sa de Facebook.

UMB mai desfășoară în prezent activități de proiectare pentru următoarele obiective: Autostrada Transilvania (sectorul Zimbor – Poarta Sălajului), A0 Nord, lotul 2 și 4, DEx Craiova – Pitești, Tronson 4 (Colonești – Oarja – Pitești), Podul Cosmești, VO Galați.

„UMB, care are contracte cu CNAIR în valoare de 6,11 miliarde de lei (fără TVA), este singurul constructor din Romania care a cerut până acum pe de o parte rezilierea amiabilă a unor contracte, iar pe de altă parte a început să înregistreze o absență masivă a muncitorilor din două șantiere. De altfel, cele două șantiere ale UMB de pe Autostrada Transilvania sunt singurele din România de pe care întregul personal lipsește nemotivat încă de la începutul acestei săptămâni. Creșterea prețurilor provocate de situația geopolitică actuală este resimțită de toți constructorii care lucrează pe șantiere în România, dar niciun alt constructor nu a încetat lucrul în șantier”, mai precizează cei de la CNAIR.

CNAIR a mai transmis că autoritățile au inițiat în premieră o legislație care să vină în sprijinul antreprenorilor, astfel încât aceștia să resimtă cât mai puțin șocul scumpirii materialelor de construcție.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu companiile pe care le coordonează a sprijinit Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) să elaboreze OUG 64/2022 privind formula de escaladare a prețurilor la materialele de construcție. De asemenea au sprijinit MIPE să elaboreze un nou act normativ care va clarifica mai multe aspecte legate de escaladarea prețurilor, care urmează să fie aprobat de Guvern.

În ceea ce privește contractele semnate cu CNAIR, în afară de șantierele UMB și ale Tirena Scavi (care nu lucrează din alte considerente), la ora actuală în România mai sunt deschise încă 20 șantiere pe care lucrează constructori din România, Austria, Italia, Turcia, Japonia și Grecia care nu au întrerupt lucrările”, a mai transmis CNAIR.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Dorin 14/07/2022 - 14:06

Cred că ar trebui întrebați de ce nu lucrează?Și remedierea problemei sau probabil sunt prea avansați cu lucrările?

Raspunde

Comenteaza