Consiliul Județean Cluj sprijină implementarea proiectului Centrului de date Regional Nord-Vest

by Christian Suciu

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, respectiv cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, în vederea realizării și dezvoltării, din fonduri europene, a Cloud-ului Regional din Regiunea Nord-Vest. 

”Prin aprobarea acestui acord asigurăm cadrul necesar pregătirii dosarului de finanțare nerambursabilă pentru acest produs informatic destinat, în principal, interconectării sistemelor digitale din instituțiile publice, din toate cele șase județe partenere. Consiliul Județean Cluj are deja o experiență de aproape doi în digitalizarea activității proprii și nu numai, astfel încât know-how-ul Clujului va conta foarte mult în transformarea digitală gândită la nivelul întregii regiuni. Acest Centru de date integrat ne va ajuta să ne îmbunătățim substanțial infrastructura software și serviciile oferite clujenilor”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Scopul principal al Cloud-ului Regional, al cărui cost este estimat la circa 31,5 milioane de euro, este acela de a asigura interoperabilitatea bazelor de date ale fiecărei instituții partenere. Proiectul urmărește reducerea costurilor şi creșterea calității serviciilor publice, inclusiv celor de e-guvernare, respectiv sincronizarea cu strategia Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța și siguranța datelor. 

Printre beneficiile concrete pentru cei peste 2,5 milioane de cetățeni din Regiunea de Nord-Vest se numără: acces direct la toate serviciile publice locale, fără a fi nevoie de deplasarea fizică la sediul instituției, reducerea birocrației şi facilitarea interoperabilității cu instituțiile responsabile, crearea unui istoric al interacțiunilor cu administrația locală, respectiv creșterea gradului de transparență în procesarea datelor de la nivelul instituțiilor publice, astfel încât acestea să poată fi vizualizate și accesate cât mai facil.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza