Consiliul Județean Cluj lansează în premieră o emisiune de obligațiuni! Alin Tișe (CJ Cluj):” Prin această emisiune dorim să stingem toate creditele pe care Consiliul Județean le are în prezent”

by Christian Suciu

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat în cursul acestei zile prima emisiune de obligațiuni ce va fi lansată de Consiliul Județean Cluj luna viitoare. Scopul acesteia este atât cel de a rambursa toate creditele existente ale Consiliului Județean precum și de a finanța diverse proiecte de infrastructură ale județului.

” Prin aceasta emisiune de obligațiuni dorim să stingem toate creditele pe care consiliul județean le are in prezent. Până acum avem două, unul de la CEC Bank și unul de la BNR. Valoarea acestei operațiuni va fi de 75 de milioane de euro, din acești bani o parte vor fi folosiți pentru a stinge toate obligațiunile pe care le are in prezent Consiliul Județean, pentru a duce la 0 toate datoriile.
Avantajul acestei modalități de a dezvolta și împrumuta consiliul este acela că ne permite continuarea proiectelor de dezvoltare pe care județul le are.
Totodată, dobânda pe care județul o va plăti în viitor va ajunge tot în buzunarul cetățenilor. Nu va ajunge la o bancă, ci la cei care vor cumpăra obligațiuni. Mai mult, acestea sunt neimpozabile. De asemenea, prin această modalitate nu mai plătim capitalul împrumutat timp de 6 ani, apoi se va face o refinanțare.
Încercăm ca pe măsura derulării proiectelor cetățenii să plătească la maturitate dobânda consiliului județean către cei care cumpăra obligațiuni.” , a declarat în cadrul unei conferințe de presă Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Potrivit acestuia, o garanție pentru cei ce vor cumpăra aceste obligațiuni o reprezintă ratingul de sine stătător al județului Cluj, ce potrivit societăților internaționale de rating ar fi de nivel ”A”, mai mare decât ratingul suveran de țară.

”Deși legislația nu permite unui UAT să aibă un rating mai mare decât ratingul suveran de țară societățile internaționale de rating oferă un rating de sine stătător de nivel A județului Cluj. Acest rating, mai mare decât ratingul suveran de țară oferă garanție că acele obligațiuni emise vor fi și cumpărate, iar cei care le cumpără au garanția că aceste se vor achita.”, a mai adăugat Alin Tișe.

Valoarea emisiunii este de 75 de milioane de euro iar principalele proiecte ale Consiliului Județean finanțate din această sumă în urma rambursării creditelor ar fi construirea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, Extinderea și Modernizarea Ambulatoriului Clinic de Psihiatrie Pediatrică dar și restaurarea ansamblului istoric ”Castelul Banffy” din Răscruci. De asemenea acestea ar contribui la cofinanțarea unor reabilitării și modernizării unor drumuri clujene precum Tronsonul 1 al ”Drumului Bistriței” Gădălin-Bonțida, DJ 107M Luna de Sus-Băișoara sau DJ 109A Vultureni-Recea Cristur-Dealul Jucii.

Sursa Consiliul Județean Cluj

Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a  756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București.  Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029.   Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.

”Emisiunea de obligațiuni e structurată cu o maturitate de 10 ani dar, în fapt, după 6 ani se refinanțează după o altă emisiune de obligațiuni care să permită amortizarea obiectivului și armonizarea duratei de viață a obiectivelor cu taxele și impozitele plătite de contribuabilii care le utilizează. De principiu, în 2029 se va efectua o nouă emisiune care o va finanța pe aceasta.

Cuponul care se va plăti este unul variabil, se va plăti semestrial având valoarea Euribor plus o marjă fixă cuprinsă în intervalul 0,5-3,5%. În funcție de apetitul investitorilor și de eforturile intermediarilor de a vinde aceste obligațiuni vom asista la un randament superior probabil titlurilor de stat, dar și randament mai bun decât ceea ce se plătește la creditele actuale.” a declarat Valentin Miron, Președintele VMB Partners, partener al Consiliului Județean Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza