Consiliul Județean Cluj demarează licitația pentru construirea Centrului Integrat de Transplant. Banii cheltuiți vor fi recuperați din PNRR

by admin

Consiliul Județean Cluj nu mai așteaptă după banii din PNRR și va lansa, luna aceasta, licitația ce vizează construirea Centrului Integrat de Transplant din Cluj. Forul județean a finalizat deja demersurile preliminare și a obținut documentațiile aferente.

Pentru început, costurile construcției propriu-zise a singurului Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de sud-est vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean, urmând ca acesta să solicite ulterior decontarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a cheltuielilor realizate.

„Am ajuns într-o etapă extrem de importantă în cadrul acestei investiții prin care vom poziționa Clujul pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa. Suntem pe punctul de a lansa licitația de execuție a lucrărilor, obiectivul nostru fiind acela de a începe operațiunile de construire chiar din cursul acestui an, astfel încât Centrul Integrat de Transplant să devină realitate cât mai curând”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant de la Cluj este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR. Noul spital va fi unul ultramodern și eficient, care va respecta standardele NZEB Near Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero. În cadrul acestuia vor fi efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, acesta urmând a fi un Centru al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe, cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu.

Centrul Integrat de Transplant va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza