Conferențiar FSEGA, despre OUG pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază: ”Este o măsură negândită, neanalizată. Toate plafonările de prețuri nu au făcut altceva decât să amâne creșterea lor ulterioară. Cu siguranță atunci când se va renunța la ea, prețurile vor crește!”

by Cristina Mihaila

O măsură de plafonare a adaosului comercial cu 20% la procesator şi 20% la retaileri, timp de trei luni, nu ar face decât să amâne o scumpire ulterioară, atrage atenția conf. univ. dr. Octavian Jula, din cadrul FSEGA. Invitat la Prima News cu Ciprian Aron, acesta a făcut o analiză a ordonanței pregătite de Guvern și a identificat câteva riscuri majore:

”Prin natura lui, orice magazin urmărește o anumită marjă de profit.Dacă nu poate obține profitul din anumite produse, se va îndrepta către altele. Aici putem asista la două fenomene: unu – se scumpesc alte produse, care nu sunt sub umbrela acestei OUG, nu este vreun fenomen anormal, e pură economie; doi – poate să apară penuria la anumite produse”, a explicat profesorul.

De asemenea, acesta remarcă lipsa unei analize coerente privind efectele concrete și impactul financiar al unei astfel de măsuri:

”Am reținut lipsa unei analize ex ante și mă gândesc la o situație simplă: Mă duc la magazin să-mi cumpăr 5 alimente din diferite categorii: panificație, lactate, carne. Tocmai pentru că toată lumea caută produsele ieftinite, nu le mai găsesc la raft. Nu mă pot duce cu plasa goală acasă, așa că mă îndrept spre alte produse, asemănătoare. Ei, este foarte posbil ca exact acele produse să se scumpească, pentru acoperirea profitului.

Trebuie să ne mai uităm la demografie. Avem 40% populație rurală, acolo să zicem că mălaiul mai are trecere. 60% discutăm despre urban, cantitatea de mălai consumată nu e așa de mare. Pe creșterea nivelului de trai, în special în urbanul mare, cantitatea de mălai cred că a scăzut semnificativ. Aș fi vrut să văd o statistică a consumului pe alimentele propuse în ordonanță. Nu cred că mălaiul, zahărul, ouăle într-o anumită cantitate sunt consumate chiar așa mult de omul obișnuit, consumul s-a modificat radical în ultimii 3 ani. Dar noi nu am văzut o statistică și o estimare a impactului, nu am văzut nicio justificare de ce aceste 14 produse și nu altele, de ce pâine de 300-500 de gr. și nu 800 gr. sau 1 kg?”, a mai arătat profesorul Jula.

Acesta mai precizează că, din cauza presiunii publice, cel mai probabil o astfel de ordonanță va fi amânată și rediscutată. ”Toate plfonările de prețuri nu au făcut altceva decât să amâne creșterea lor ulterioară. Cu siguranță atunci când se va renunța la ea, prețurile vor crește!”, a concluzionat Jula.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza