Concert simfonic, sub bagheta dirijorului Alexander Liebreich, la Filarmonica Cluj

by Oana Spiru

Seara de joi, 2 septembrie, îl aduce la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” pe dirijorul german Alexander Liebreich, discipol al celebrului Claudio Abbado recunoscut ca un muzician temperamental, carismatic şi rafinat.

Ca solişti invitaţi, vor urca pe scenă pianistul Andreas Haefliger, soprana Diana Ţugui şi mezzosoprana Iulia Merca. Acest concert simfonic, ce va avea loc începând cu ora 19.00, la Colegiul Academic, este realizat în colaborare cu Artexim şi Festivalul Internaţional „George Enescu” şi va fi prezentat apoi la Bucureşti, în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe data de 4 septembrie.

Informaţii despre artişti

Alexander Liebreich, cel care va conduce Orchestra Filarmonicii în concertul de joi, este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Praga, după ce a ocupat aceleaşi funcţii la Orchestra Simfonică Radio a Poloniei. Cel de-al treilea compact disc înregistrat cu această din urmă orchestră, cu lucrări de Witold Lutosławski şi Karol Szymanowski, a câştigat Premiul „Best Collection” la International Classical Music Awards 2017. Din 2018 este director artistic al Festivalului „Richard Strauss” din Garmisch-Partenkirchen şi preşedinte al Societăţii „Richard Strauss”. Compact discul cu Recviemul de Tigran Mansurian a fost nominalizat la Premiile Grammy 2018 şi a primit, în acelaşi an, Premiul ICMA la categoria „Muzică contemporană”.

Pianistul elveţian Andreas Haefliger şi-a făcut studiile muzicale la celebra Juilliard School din New York, fiind apoi recunoscut imediat ca un pianist de prim rang şi invitat de cele mai importante orchestre din Statele Unite – Filarmonica din New York, Orchestrele Simfonice din Cleveland, Los Angeles, Boston, Pittsburgh, Chicago şi San Francisco. În Europa, a cântat pe scene şi cu orchestre la fel de prestigioase, ca Royal Concertgebouw, Filarmonicile din Rotterdam şi München, Budapest Festival Orchestra, Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra. În cadrul stagiunii 2021/2022, va susţine o serie de recitaluri în Europa şi Japonia, împreună cu violonista Hilary Hahn.

Andreas Haefliger a interpretat, în primă audiţie mondială, Concertul pentru pian Gran Toccata de Dieter Ammann la BBC Proms 2019, împreună cu BBC Symphony Orchestra şi dirijorul Sakari Oramo. A urmat apoi premiera americană, cu Boston Symphony şi Susanna Mälkki, precum şi lansarea concertului pe compact disc, la BIS Records, cu aceeaşi Mälkki şi Filarmonica din Helsinki. Acest concert, care va fi prezentat şi în cadrul evenimentului Filarmonicii „Transilvania”, a fost scris pentru Andreas Haefliger, la comanda Boston Symphony, Wiener Konzerthaus, Filarmonica din München, Festivalul de la Lucerna şi Taipei Symphony.

Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto a Sandei Şandru, Diana Ţugui a participat ulterior la cursurile de măiestrie susţinute de Viorica Cortez, Dalton Baldwin, Teresa Berganza şi Jaume Aragall. În palmaresul ei se regăsesc premii importante la concursurile de profil: Premiul I la Concursul Naţional „Marţian Negrea” (2001), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” (2001), Finalistă la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” (2002) şi la Concursul Internaţional „Renata Tebaldi” (2007), Premiul III la Concursul Internaţional „Jaume Aragall” (2008), Premiul VI la Concursul Internaţional „Wilhelm Stenhammar” (2010), Premiul I la Concursul Internaţional „Vox Artis” (2012) şi Premiul I la Concursul Internaţional „Elena Teodorini” (2013).

Din repertoriul de operă şi operetă, soprana a abordat roluri precum Mimi, Pamina, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Nanetta, Norina, Lucia, Adela, Fiametta, Valencienne, Adina, Rosina şi Gretel. În egală măsură, Diana Ţugui este şi interpretă de lied şi partituri vocal-simfonice: Gloria de Vivaldi, Stabat Mater de Pergolesi, Matthäus-Passion de Bach, Anotimpurile şi Nelsson Messe de Haydn, Recviem, Misa Încoronării şi Exultate Jubilate de Mozart, Simfonia a IX-a şi Misa în Do major de Beethoven, Misa în Sol major de Schubert, Petite messe solennelle şi Stabat Mater de Rossini, Peer Gynt de Grieg, Recviemul de Fauré, Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu, Te deum de Bruckner, Clopotele de Rahmaninov.
A colaborat cu dirijorii Gottfried Rabl, Alexandru Iosub, Pier Giorgio Calabria, Misha Katz, Marius Hristescu, Ralf Schüssler, Sabin Păutza, Koichi Inoue, Nader Abassi, Massimo Testa, Octav Calleya, Massimo Gualtieri, iar printre regizori întîlnim nume precum Kersstin Jacobsen, Tamas Ferky, Arabela Tănase, Migry Avram Nicolau, Răzvan Dincă, Günter Mayr şi Giuseppe Visciglia.

În prezent, Diana Ţugui este solistă a Operei Române din Cluj.

Mezzosoprana Iulia Merca şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmând apoi cursurile de canto ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Gheorghe Roşu. A fost studenta sopranelor Niculina Mirea şi Diane Soveiro din New York, iar în prezent este solistă la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi cadru didactic în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
Iulia Merca a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Stephano Gibellato, Cecilia Franchini, Mariana Nicolesco şi Ionel Pantea. Finalistă a Concursului Opera-Festival and Competition with Mezzo (Szeged, 2009), Iulia Merca a fost distinsă, printre altele, cu Premiul I şi II la Olimpiada Naţională de Muzică, secţiunea canto (1998, 1999), cu Marele Premiu la Concursul Liceului de Muzică „Hariclea Darclée” (Brăila, 1999) şi la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2003). A cântat pe scene din New York (Dicapo Opera), Japonia, China, Elveţia, SUA, Italia, Ungaria, Austria, participând, de asemenea, şi la Gala Unesco Unicef 2003, din Veneţia.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza