Colegiul Medicilor: O nouă lege a malpraxisului este de o importanţă crucială pentru viitorul actului medical în România

by Bianca Baraboi

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, sâmbătă, că şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical şi consideră că o nouă lege în acest domeniu ”este de o importanţă crucială”. Medicii au criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe această temă, acuzându-l, fie că nu cunoaşte demersurile făcute de CMR pentru adoptarea unui astfel de act normativ, fie că doreşte să dezinformeze medicii şi populaţia în general, conform News.ro.


”Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical, având în vedere impactul semnificativ pe care acesta îl are asupra sistemului de sănătate şi asupra societăţii (…) Demersul privind iniţierea, redactarea şi promovarea unei noi legi a malpraxisului medical, care vizează, implicit, şi poliţa de malpraxis, este expus integral, aici: https://www.cmr.ro/legea-malpraxis. Acest proiect făcut public în toamna anului trecut este cu atât mai important în contextul unei presiuni exercitate constant asupra profesiei medicale, atât din perspectiva riscului de malpraxis, cât şi din punct de vedere al menţinerii unui standard înalt de calitate a actului medical”, au transmis, sâmbătă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

Aceştia se referă la ultimele declaraţii ale ministrului.
În octombrie 2022, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un grup de lucru din care fac parte toate organizaţiile profesionale, inclusiv organizaţia profesională a asistenţilor medicali.

· Până în prezent, acest grup de lucru nu are rezultate concrete, în sensul de a elabora un proiect propriu.

· Actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă, fapt resimţit deopotrivă de medici şi pacienţi.

Potrivit AMR, ”afirmaţia ministrului Sănătăţii, conform căreia proiectul CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1.000 de Euro pe lună, nu are o bază reală”.

”Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidenţiat de fiecare dată. Lipsa de interes faţă de conţinutul şi beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmaţii au ca sursă fie necunoaşterea propunerilor CMR – care i-au fost prezentate şi care pot fi consultate public, aşa cum am expus anterior – fie o intenţie de dezinformare a medicilor şi a populaţiei, în ansamblu”, au mai transmis reprezentanţii CMR.

Potrivit acestora, pe de altă parte, ”Ministerul Sănătăţii nu a reuşit, prin resurse proprii, dar nici prin activitatea grupului de lucru, pe care o coordonează, să realizeze o propunere alternativă”.

”Mai mult, în acest grup de lucru – a cărui ultimă întâlnire a fost pe 19 ianuarie a.c. – proiectul propus de CMR constituie chiar materialul care stă la baza propunerilor formulate de organizaţiile profesionale din domeniul medical”, au mai transmis reprezentanţii medicilor.

Medicii ”consideră că o nouă lege a malpraxisului este de o importanţă crucială pentru viitorul actului medical în România”.

”Existenţa unei dezbateri constructive şi independente de contextul politic, a acestui proiect, ar reflecta hotărârea autorităţilor implicate de a soluţiona o problemă cu impact social considerabil. Orice altă atitudine faţă de acest demers reprezintă atât o lipsă reală de implicare în procesul de elaborare a unei noi legi, cât şi un dezinteres major faţă de medici şi pacienţi, deci faţă de populaţie, în ansamblu, oricare dintre noi putând fi, la un moment dat, pacient sau apropiat al unui pacient afectat de lipsa unui mecanism rapid şi eficient de despăgubiri. Invitaţia noastră la dialog s-a adresat întotdeauna tuturor celor implicaţi în acest proces”, se mai arată în document.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că legea malpraxisului ar trebui modificată şi adaptată, iar în acest sens a fost creat un grup de lucru care să redacteze o nouă lege.

sursa: Prima News

Te-ar putea interesa si

Comenteaza