Colegiul Farmaciștilor Cluj cere suplimentarea locurilor la rezidențiat. Farmaciștii acuză că au fost discriminați

by admin

Colegiul Farmaciștilor Cluj solicită Ministerului Sănătății suplimentarea locurilor la rezidențiat. Solicitarea a fost trimisă ministrului Alexandru Rafila. În document, farmaciștii clujeni acuză faptul că au fost discriminați față de domeniul medicină, pentru care au fost aprobate locuri suplimentare.

„În primul rând, solicitarea este determinată de cerințele și nevoile actuale ale sistemului sanitar ai căror parteneri implicați direcți sunt și profesioniștii în domeniul farmaciei. Cu atât mai mult la ora actuală, la nivel mondial, se recunoaște farmaciștilor competența și capacitatea reală de degrevare a presiunii existente la nivelul sistemelor de sănătate, fapt evidențiat și în România, întrucât de la debutul pandemiei și până în prezent, farmaciștii au fost și vor fi în continuare prezenți în prima linie de luptă împotriva răspândirii SARS-CoV-2. 

Implicarea farmaciștilor în îmbunătățirea sănătății publice necesită pregătire permanentă, fapt care trebuie să aibă corespondent și în numărul de farmaciști care vor putea efectiv profesa în urma concursului de intrare în rezidențiat în sesiunea din acest an. Altfel spus, dacă farmaciștii sunt cei cărora li se trasează competențe și atribuții de serviciu suplimentare în funcție de nevoile curente ale sistemului medical, acestora trebuie să li se ofere și șansa de a se extinde ca breaslă profesională, inclusiv prin majorarea numărului de locuri scoase la concursul de acces în rezidențiat”, se arată în solicitarea trimisă ministerului.

Colegiul Farmaciștilor Cluj solicită eliminarea „tratamentului discriminatoriu perpetuat față de domeniul medicinei”, pentru care au fost suplimentate locurile la concursul de rezidențiat. În opinia farmaciștilor clujeni, nici lipsa suplimentării locurilor la medicină dentară nu este justificată.

Ministerul Sănătăţii a anunțat vineri, 26 noiembrie, că va suplimenta cu 418 numărul de locuri alocate în urma concursului de rezidenţiat, pentru domeniul medicină. Candidaţii care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe ţară, vor fi încadraţi ca rezidenţi. În schimb, au precizat reprezentanții MS, spre deosebire de domeniul medicină, în domeniile farmacie şi medicină dentară, dreptul de practică se obţine odată cu dobândirea licenţei.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Rodica Vila 02/12/2021 - 21:45

Lipsa de unitate și de consecventa în susținerea profesiei de farmacist , a creat aceasta conjunctură favorabilă discriminării. Putem scutura nedreptatea numai prin acțiuni în forță cu curaj.la greva unitară dragi oameni îngenuncheați in diverse situații.

Raspunde

Comenteaza