Cod portocaliu de furtuni la Cluj. Alte județe sunt sub cod galben

by admin

Meteorologii au emis astăzi mai multe avertizări de instabilitate atmosferică, ploi și vijelii. Un cod portocaliu va fi în vigoare de duminică, de la ora 12:00 și până luni la ora 10:00 în mai multe județe din nordul și centrul țării, inclusiv la Cluj. 

Potrivit avertizării, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp. 

În același interval va fi în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, care vizează regiuni din Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales din Oltenia și Moldova. Sunt anunțate perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

Totodată, astăzi este în vigoare și o informare meteo de disconfort termic și caniculă. În regiunile sudice și local în cele vestice și estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, iar în zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 36 de grade.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza