Clujenii, deranjați de sonorizarea festivalului: “Am măsurat în seara asta zgomotul din jurul UNTOLD și am obținut 3 cifre” / “La ce număr se pot face plângeri pentru gălăgia excesivă?”

by admin

Muzica din prima seară a festivalului UNTOLD se pare că nu a fost pe placul tuturor clujenilor, însă asta nu ține de preferințele fiecăruia. Câțiva dintre cei care locuiesc în diferite zone ale orașului de pe Someș spun că au fost deranjați și că nu s-au putut odihni din cauza zgomotelor “venite” dinspre perimetrul festivalului. Alții povestesc că în timp ce treceau aseară cu mașina pe lângă stadion, muzica “i-a lovit” pur și simplu în stomac.

“Am măsurat, în seara asta (neoficial, de curiozitate, cu un app) zgomotul “din jurul” Untold. A fost între orele 9 și 10, fiecare măsurătoare a durat câte un minut. De fiecare dată, am obținut 3 cifre – minimum-ul înregistrat, media ponderată în timp și maximum-ul înregistrat. Lângă parc, la podul Napoca: 70 81 93 decibeli. Peste Someș, în dreptul Cluj Arena: 74 82 95. Pe strada Sigismund Toduță (Grigorescu), între case: 78 84 89. Peste Someș, la podul Garibaldi: 72 85 100 (!) La intrarea din spate (pe Canalul Morii) a Spitalului de Copii: 79 83 86.

Pe toți cei care mă consideră hater îi rog să facă (nu acum, că acum sunt la festival… la un alt final de săptămână, când sunt la ei acasă) un dublu experiment simplu: să‐și pornească, în nopțile de joi, vineri, sâmbătă și duminică, de la lăsarea serii până la 6 dimineața, boxele cu muzică la 80 de decibeli. Să vadă cum se simt în diminețile de sâmbătă, duminică, mai ales luni; să vadă, de asemenea, cum vor reacționa autoritățile locale”, a transmis un clujean, membru în grupul Clujul Civic.

“La ce număr se pot face plângeri pentru gălăgia excesiva de la Untold? Sunt in zorilor și mă dor urechile de la bass”, se întreabă indignat alt clujean.

“Bubuiturile se aud si peste deal , in Dimbul Rotund …pe la ora 1 noaptea ascultam bassul .. asa ca suportam consecintele pentru hotaririle celor care au acceptat acest “festival”, …eu am trecut aseara pe la ora 10 pe linga stadion , eram in masina si muzica pur si simplu m-a “lovit ” in stomac. Nu stiu cum fac cei care locuiesc in zona , dar ar trebui facuta o petitie pentru interzicerea acestor evenimente in centru !!”, completează altul.

“Vibratia bass-ului in interiorul blocului este mai deranjanta decat la festival. Faptul ca unii nu simt frecventele joase iar altii le simt si ii deranjeaza, nu ii face mai putin importanti. Iar asta cu banii cheltuiti e o vrajeala de doi lei, probabil niste bani adunati in HORECA si airbnb-uri si o mica si infima parte intoarsa in bugetul local”.

Cum părerile sunt mereu împărțite în majoritatea situațiilor, clujenii de cealaltă parte a baricadei au ținut să îi contrazică pe cei deranjați și le-au transmis să nu mai dramatizeze această situație de “amorul artei”.

“Tipic romanesc ne plangem din orice. Locuiesc in zorilor si azi noapte la ora 1 cand am ajuns acasa se auzea in fata blocului foarte foarte putin in casa cu geamurile inchise (totusi sunt 9 grade cine doarme cu ele deschise) nu se auzea deloc. De aia nu progresam noi romanii doar ne plangem si punct , pt banii cheltuiti cu acest festival si imaginea per asamblu oras/tara 4 zile sunt nimica toata . O zi buna”, a precizat un clujean.

“Mentalitate de comunist. Atât s-a putut. Stau in Grigorescu, la 500 de metri de stadion, nu s-a auzit nimic de la UNTOLD. Hai să nu mai dramatizăm de amorul artei. Te dor pe naiba urechile”, a mai completat un alt membru al grupului Clujul Civic.

Chiar dacă numărul clujeniilor deranjați de zgomotul produs de muzica festivalului a fost destul de mare, niciunul nu a făcut vreo sesizare la poliție.

“În urma verificărilor rezultă faptul ca la nivelul secțiilor de poliție urbană nu au fost sesizate evenimente privind tulburarea liniștii publice în cadrul zilei de 09.09.2021”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

Te-ar putea interesa si

6 comentarii

Tz 10/09/2021 - 19:24

Nimic nou, piesă veche. Despre faptul că le-au îngrădit parcul in care nu merg niciodată, strada sau centrul Încă nu s-au plans. Precis urmează…Odată pe an, vara, pentru 4 zile oricine ar trebui sa fie înțelegător cu disconfortul acesta creat de festival și să pună în balanță pierderile și câștigul. Și oricum ar fi niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea. De exemplu, pe mine mă enervează teribil că se taie și se sparge asfaltul și pe la 3 din noapte pe 21 decembrie, producând un zgomot infernal. Dar este normal sa lucreze noaptea fiindcă traficul este mai redus, iar DRUMUL trebuie refăcut.

Raspunde
Andrei 10/09/2021 - 20:31

E ok, dar totusi … 90 de decibeli la 2 strazi distanta? Ok, unii au urechile distruse de casti si nu mai simt dar 90 de decibeli cateva ore incontinuu e problema de sanatate, nu de intelegere. Ca nu ma plateste primaria sa plec in excursie si poti intreba un doctor, intensitate peste 80 decibeli la o expunere de ore e pericol de sanatate. Ok daca unii aleg asta, dar altii nu aleg.

Raspunde
Gaga 13/09/2021 - 23:43

Mai oameni buni, eu aveam 52 de decibeli in locuinta,cartierul Zorilor, la 2,5 km distanta de Untold. Si voi va plangeti de zgomotul la cateva sute de metri in aer liber?

Raspunde
Cristina 10/09/2021 - 21:39

Soluția nu ar fi să facem sesizări semnalând tulburarea liniștii publice? Legea 61/1991 zice așa, citez “26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;”

Cred că intră la “ori situat în…”
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/125693

Raspunde
Valentin 11/09/2021 - 00:02

Am impresia că muzica scenei principale a fost la un volum mai redus în 10.09 faţă de 09.09.

Raspunde
clujean 11/09/2021 - 08:44

Boc isi bate joc de noi clujenii, el este interesat doar de portofel, mare javra mocanul din rachitele.

Raspunde

Comenteaza