Clădirile istorice ale Clujului: 5 palate impresionante

by admin

Clădirile din Cluj își păstrează autenticitatea de sute ani, impresionând fiecare turist. Multe dintre clădirile orașului Cluj-Napoca au statut de palat, în ele funcționând cele mai importante insituții alen statului.

5 palate în Cluj:

Palatul Primăriei Cluj-Napoca

Spre sfârșit de secol XIX, în anii 1896-1897, pe vechea stradă Mănășturului de-atunci, se ridica actualul Palat al Primăriei Cluj-Napoca. La vremea respectivă, clădirea era știută ca fiind Casa Comitatului Cluj. Monumentul istoric și-a păstrat de-a lungul timpului funcția administrativă.

În perioada regimului comunist, aici era sediul Consiliului Popular Județean, care, după 1989, devenit între timp Consiliul Județean Cluj, se mută în Palatul Prefecturii mai sus amintit.

Astfel, în palatul de pe actuala Calea Moților s-au stabilit cele două instituții care funcționează aici și în prezent: Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Clădirea impresionează printr-un stil arhitectural eclectic, cu numeroase elemente neo-baroce. Clujenii îi recunosc din depărtare turnul înalt, reabilitat în anul 2016, iar la ore fixe, la ora 09:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00, putem asculta fragmente din Rapsodia Română, de George Enescu.


Palatul Bánffy

Palatul Bánffy este un important edificiu baroc din Cluj-Napoca, construit în secolul XVIII, operă a arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Găzduiește din 1951 Muzeul de Artă.

Construit între 1774 și 1785 pe laturile unei curți rectangulare de către contele György Bánffy, este considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stilul baroc din Transilvania. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy[1] și 6 statui ale unor personaje din mitologie (de la stânga spre dreapta): Hercule, Apollo, Marte, Minerva (Atena), Diana și Perseu.
Palatul a găzduit ca oaspeți pe împărații Francisc I și Franz Josef.

Datorită importanței sale, clădirea a fost inclusă pe listele de monumente istorice din 1992[2], 2004 și 2010[3], fiind considerată un monument arhitectural de importanță națională.


Palatul Prefecturii

Palatul Prefecturii din Cluj este un edificiu situat pe B-dul 21 decembrie 1989, la nr.58 și Piața Avram Iancu nr.12, construit la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Josef Huber.

Clădirea a fost ridicată în 1910 de către József Huber, drept sediu pentru Camera de Comerț și Industrie din Cluj. Clădirea este o îmbinare a secessionului francez cu elemente gotice, renascentiste și de inspirație populară.


Palatul Rhédey

Palatul Rhédey este un monument istoric și de arhitectură situat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Clădirea își are numele de la familia care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea actuală este opera arhitectului Lajos Pákey.
În jurul anului 1500 pe locul actualei clădiri se aflau patru case de patricieni clujeni. Pe locul lor s-a ridicat Palatul Rhédey în stil eclectic. În acea epocă strada Napoca de astăzi se numea ulița Fânului, întrucât din zona complexului Hasdeu până aproape de Mănăștur se întindeau Fânațele Clujului.

Palatul Rhédey își leagă numele, prin sala de bal, și de istoria teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă amintește că in acest loc s-a permanentizat o primă instituție maghiară de teatru din Cluj, la 17 noiembrie 1792.

Palatul Urania

Strada Horea este ca o salbă de mărgele arhitecturale. La nr. 4 se află Palatul Urania, clădire ridicată în anul 1910, reprezentativă pentru secesiunea vieneză la Cluj. Edificiul a fost construit se pare de către producătorul de film András Udvardi, iar în prima parte a secolului XX găzduia unul dintre cele mai de lux cinematografe din Cluj. În 1964, cinematograful își schimbă numele, devenind Cinematograful 23 August (se sărbătorea ziua națională a României la acea dată). După Revoluția din 1989, fără vreo legătură cu trecutul său istoric, este redenumit ca Cinema Favorit.

După o lungă perioadă de uitare, Palatul Urania a fost redat comunității, devenind una dintre scenele neconvenționale ale Clujului, atât în sfera culturală, cât și în cea a artei contemporane și a petrecerilor atipice. De urmărit evenimentele care se desfășoară în incinta vechiului Palat.

Sursa cluj.com/wikipedia

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Bula 14/08/2020 - 23:56

Mai sunt multe palate semnificative in Cluj.
Ar merita sa faceti unul sau mai multe articole despre aceste podoabe monumentale, sa le cunoasca lumea !

Raspunde
B 25/08/2020 - 14:51

Ati fi putut sa va deplasati sa faceti niste poze cu aceste cladiri daca tot ati scris acest articol.
Urania nu mai arata asa de 3 ani de cand a fost renovat pe banii nostri, ai proprietarilor.

Raspunde

Comenteaza