Ciucă: ”Raportul MCV încurajează Guvernul să continue pe cursul stabilit”

by Christian Suciu

Raportul Comisiei Europene din partea Mecanismului de Cooperare și Verificare în ce privește situația României a stabilit oficial faptul că statul român îndeplinește criteriile de referință și recomandările prevăzute în Decizia de înființare a MCV, adoptate la momentul aderării europene a României, fapt ce încurajează, conform Premierului Ciucă, activitatea guvernului de a susține independența justiției și lupta împotriva corupței.

” Pentru guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le presupune ne încurajează să continuăm cursul definit pentru susținerea independenței justiției și a luptei împotriva corupției într-o manieră durabilă și cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. . Toate acestea sunt esenţiale pentru că răspund aşteptărilor cetăţenilor români. Pe baza raportului de astăzi, monitorizarea României va avea loc la fel ca în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general european pentru Statul de Drept.” a declarat Șeful Executivului.

Acesta a mai adăugat că documentul Comisiei Europene reprezintă o confirmare clară și lipsită de dubii a statului european al României.

”Nu am parcurs singuri acest drum. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experții Comisiei Europene. Autoritățile române competente au menținut cu aceștia un dialog cordial și constructiv, care va fi continuat pe aceeași bază de deschidere și încredere în instrumentele orizontale europene relevante. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană clară și pe termen lung a României, o viziune europeană bazată pe unitate, democrație, stat de drept și valori împărtășite în mod egal de toate statele membre, bazate pe aceleași instrumente.” a conchis Premierul Nicolae Ciucă.

Președintele interimar al Senatului a salutat de asemenea încheierea perioadei de funcționare a MCV pentru România însă susține că reformele trebuie să continue din acest punct pentru a consolida integrarea europeană a țării.

”CVM va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulțumim Comisiei Europene pentru felul în care a sprijinit România în toți acești ani, pentru colaborare și pentru încrederea arătată acum. Depășirea perioadei de funcționare a CVM este un lucru foarte important, un moment ce privește finalizarea integrării europene a Romaniei. Este o performanta extraordinară a țării noastre, a tuturor românilor!” a declarat Președintele Interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

sursa:agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza